България е домакин на среща на делегатите на Европейския стратегически форум за научно-изследователски инфраструктури

За първи път в България ще се проведе среща на делегатите на Европейския стратегически форум за научно-изследователски инфраструктури (ЕСФНИ) събитието ще се състои в София от 19 до 21 март 2018 година. Очаква се той да завърши с приоритизиращи решения за развитието на научните изследвания и дигиталното бъдеще на Европейския съюз през следващия програмен период 2021-2027.

ЕСФНИ е стратегически инструмент на Европейската комисия за научно интегриране в Европа и за постигане на международна видимост на европейските проекти. Конкурентният принцип при свободен достъп до инфраструктури, в които се провеждат научни изследвания на предния фронт, е отличителна черта на европейското изследователско пространство и привлича талантливите изследователи от целия свят.

Делегатите от всички държави-членки на Европейския съюз, от Норвегия, от Швейцария, и други европейски държави ще обсъдят номинациите за инфраструктури с голяма значимост (landmarks) от пътната карта на ЕСФНИ от 2008 г. Те са изготвени от Изпълнителния съвет на ЕСФНИ по предложение на председателите на стратегическите групи – д-р Джелсомина Папалардо (Италия), д-р Жак Дебук (Франция), д-р Габриела Пастори (Великобритания), проф. Харалд Болт (Германия), проф. Хосе Луис Мартинез-Пеня (Испания), проф. Ана Пройкова (България), които са делегати на своите държави в ЕСФНИ.

В срещата участват директорите от Генерална дирекция „Научни изследвания и иновации“ д-р Алес Фиала и д-р Жан-Давид Мало.

Споделете

GoTop