БЪЛГАРИЯ И ИНДИЯ ЩЕ ПОДНОВЯТ ОБМЕНА НА СТУДЕНТИ И ЩЕ РАЗРAБОТВАТ СЪВМЕСТНИ НАУЧНИ ПРОЕКТИ

БЪЛГАРИЯ И ИНДИЯ ЩЕ ПОДНОВЯТ ОБМЕНА НА СТУДЕНТИ И ЩЕ РАЗРAБОТВАТ СЪВМЕСТНИ НАУЧНИ ПРОЕКТИ

България и Индия подготвят две споразумения за сътрудничество – едно в сферата на образованието и културата и друго в областта на науката и технологиите. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и заместник-министъра проф. Генка Петрова с посланика на Индия в България Н. Пр. Санджай Рана.

Министър Цоков открои като приоритетни теми сътрудничеството между индийски и български университети, между изследователски институти, както и възможностите за обмен на студенти и преподаватели между двете страни.

Посланик Рана изтъкна, че Индия и България са имали много успешно сътрудничество и в двете сфери в продължение на години, но по време на пандемията от ковид то е било прекъснато. Сега трябва да положим всички усилия да възобновим нашия образователен обмен, посочи той. По думите му предстои подписване на споразумение за сътрудничество в областта на образованието, културата и изкуствата между външните министерства на двете държави. В него са включени предложенията на МОН, включително това за ежегоден обмен на студенти, изтъкна посланик Рана.

Другото споразумение, което предстои да бъде сключено между двете страни, е за съвместни дейности в областта на науката и технологиите. През 2019 г. вече е била създадена възможност за сътрудничество между български и индийски учени, в резултат на което са реализирани успешно 15 научни проекта. Сега индийската страна има желание да бъдат добавени нови области на съвместна научна дейност като смарт технологии, земеделие, интелигентно производство, блокчейн технологии и др.

Споделете

GoTop