БЪЛГАРИЯ И КИТАЙ ЩЕ ФИНАНСИРАТ СЪВМЕСТНИ НАУЧНИ ПРОЕКТИ ЗА МОБИЛНОСТ И ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

БЪЛГАРИЯ И КИТАЙ ЩЕ ФИНАНСИРАТ СЪВМЕСТНИ НАУЧНИ ПРОЕКТИ ЗА МОБИЛНОСТ И ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Да се увеличи броят на двустранните проекти за мобилност и за научноизследователска и развойна дейност, да се подпомогнат сътрудничеството и директните контакти между научните фондове, академиите, научните и изследователските бази и инфраструктури, ключовите държавни лаборатории и центрове за високи постижения и центрове за компетентност.

За това се ангажираха заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова и китайският заместник-министър на науката и технологиите Джан Юдон по време на 17-та сесия на Българо-китайската комисия за научно и технологично сътрудничество в Пекин.

Планира се в началото на 2024 г. да бъде обявена конкурсна сесия за двустранни проекти за мобилност, в рамките на която да бъдат финансирани 15 двугодишни проекта. България ще отпуска до 50 000 лв. за одобрен проект.

За втората половина на 2024 г. е предвидена конкурсна сесия за двустранни проекти за научноизследователска и развойна дейност, като ще се финансират общо 3 тригодишни двустранни проекта. Българската страна ще отпуска до 300 000 лв. за проект. Очаква се договорите да бъдат сключени в края на 2024 г., или в началото на 2025 г.

По време на посещението си в Пекин българската делегация посети китайския Национален център за нанотехнологии и Центъра за селскостопански науки към Китайската академия на науките, както и университета за космически технологии в Пекин.

Споделете

GoTop