БЪЛГАРИЯ И КИТАЙ ЗАДЪЛБОЧАВАТ СЪТРУДНИЧЕСТВОТО СИ В ПРИРОДНИТЕ НАУКИ И IT ОБУЧЕНИЕТО

БЪЛГАРИЯ И КИТАЙ ЗАДЪЛБОЧАВАТ СЪТРУДНИЧЕСТВОТО СИ В ПРИРОДНИТЕ НАУКИ И IT ОБУЧЕНИЕТО

България и Китай да засилят сътрудничеството си в областта на образованието и обмена на студенти и специалисти по природни науки, математика, информационни технологии, инженерство и др. За това разговаряха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и заместник-министърът на образованието на Китайската народна република Уан Чънгуен на среща в МОН днес.

„В последните години най-сериозният обмен на студенти е между България и Китай. Има едно много широко сътрудничество между български и китайски висши училища, както и сериозно присъствие на китайски учители доброволци, които преподават китайски в българските средни училища“, подчерта проф. Цоков. Той посочи, че има и съвместни проекти между китайски и български учени по програмата „Хоризонт Европа“ и изрази надежда, че в следващите години ще се задълбочи сътрудничеството между двете държави и в областта на науката и научните изследвания. “Имаме сериозна основа, която със съвместни усилия можем да надграждаме”, каза още образователният министър.

Замeстник-министърът на образованието на Китай Уан Чънгуен също изрази желание за засилване на двустранния обмен на студенти, като изтъкна, че страната подкрепя студенти, които искат да учат в България. Той призова да продължи сътрудничеството в езиковото обучение, както и в рамките на концепцията 17+1 за сътрудничество на Китай със страните от Централна и Източна Европа.

В срещата участва и заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова.

Споделете

GoTop