БЪЛГАРИЯ И ШВЕЙЦАРИЯ С ОБЩИ ПРИОРИТЕТИ В ОБРАЗОВАНИЕТО

БЪЛГАРИЯ И ШВЕЙЦАРИЯ С ОБЩИ ПРИОРИТЕТИ В ОБРАЗОВАНИЕТО

Вицепремиерът Атанас Пеканов и министърът на образованието и науката Сашо Пенов разговаряха с федералния министър по икономиката и образованието на Швейцария Ги Пармелан и държавния секретар по образованието Мартина Хираяма. В рамките на срещата бяха обсъдени общите приоритети между България и Швейцария.

Сред основните теми на разговор беше одобрената през миналата година спогодба за Швейцарската програма и ключовите ни общи проекти. Ще бъдат търсени най-добрите инициативи, така че швейцарският кохезионен принос да подпомогне ключови приоритети в сферата на образованието, околната среда и сигурността.

Проведен беше разговор и за проекта INSAIT – Института за компютърни науки и изкуствен интелект към Софийския университет, който беше учреден преди една година. Министър Пенов изрази увереност, че дейността на INSAIT има подкрепата на всички български институции. Според вицепремиера Атанас Пеканов чрез подобни инициативи младите учени имат стимул да продължат своята дейност в България.

На срещата присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. Елиза Стефанова и Борислав Петров, изпълнителен директор на INSAIT.

В рамките на посещението си в Швейцария министър Пенов посети и Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН). Миналата година 28 учители по природни науки и 30 педагогически специалисти по информатика и информационни технологии преминаха обучение ЦЕРН по Национална програма „Мотивирани учители и квалификация“.

Споделете

GoTop