БЪЛГАРИЯ И СЛОВАКИЯ ЩЕ ЗАСИЛЯТ ПАРТНЬОРСТВОТО СИ В ОБЛАСТТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

БЪЛГАРИЯ И СЛОВАКИЯ ЩЕ ЗАСИЛЯТ ПАРТНЬОРСТВОТО СИ В ОБЛАСТТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

България и Словакия ще засилят партньорството си в областта на образованието и научно-изследователската и развойна дейност. За това се разбраха днес министрите на образованието на двете държави Красимир Вълчев и д-р Мартина Лубийова на среща в словашката столица Братислава. Министър Вълчев благодари на колегата си за предоставената от Словакия възможност вече 70 години в страната да функционира българско училище. В момента в него учат 108 ученици от първи до дванадесети клас.

Вълчев отбеляза тенденцията за нарастване на интереса към изучаване на български език в страната, както и нарастващото желание на словашките студенти за обучение в български висши училища. „Оценявам високо създадените условия, разбирането и подкрепата, които местната администрация оказва на нашите сънародници за запазване на своя език, култура, обичаи и традиции“, посочи той.

Двете страни ще работят в тясно сътрудничество по изпълнение на Дунавската стратегия, където Словакия е координатор по ос 7 – Развитие на общество на знанието. Предстои по нея и по ос 9 – Инвестиране в хора и умения, българското Министерство на образованието и науката да номинира постоянни представители.

На срещата днес двамата министри се обединиха около мнението, че академиите на науките на България и Словакия трябва да имат повече обмен и общи проекти. Двете научни организации имат подписано споразумение за сътрудничество от 1994 г., което е безсрочно. На всеки три години се преразглежда и програмата за изпълнението му. За периода 2018-2020 г. са подадени 23 предложения за нови съвместни проекти, от които бяха одобрени 12.

По време на посещението си в Словакия министър Красимир Вълчев участва в отбелязването на 70-та годишнина на българското училище в Братислава. В него има 12 командировани български учители. През тази година учениците провеждат различни занимания по интереси, като целта е да бъдат запазени българският език, традиции и култура. Част от тях са за народни танци и песни. През 2017 г. Министерството подпомогна закупуването на пет лаптопа, пет мултимедийни проектори, две интерактивни дъски, както и изграждането на безжична Wi-Fi мрежа.

Споделете

GoTop