БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ ОБСЪЖДАТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА СЪВМЕСТНИ ДЕЙНОСТИ В ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ ОБСЪЖДАТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА СЪВМЕСТНИ ДЕЙНОСТИ В ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

България и Турция обсъждат възможностите за разширение на съвместните дейности в областта на образованието и науката, включително в професионалното обучение. Това стана ясно по време на среща в МОН между делегация от представители на Министерството на националното образование на Република Турция, водена от заместник-министър Назиф Йълмаз и зам.-министрите на образованието и науката проф. Генка Петрова и Мариета Георгиева.

Двете страни имат сключена безсрочна Спогодба за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата между правителството на Република България и правителството на Република Турция от 1997 г. В момента в български висши училища се обучават 437 студенти турски граждани, а 65 са в процес на дипломиране, съобщи проф. Петрова по време на срещата. Тя посочи, че в България се обучават и 21 докторанти от Турция, които традиционно специализират в областта на медицината и инженерните науки. По думите ѝ български и турски университети реализират и 60 съвместни научни проекта в области като чиста енергия, климат, околна среда, бъдещи и нововъзникващи технологии, мореплаване и др.

Двете страни имат и активен обмен по „Еразъм“+. През последните 10 години по тази програма страната ни са посетили 6 080 млади турски граждани и 3 077 преподаватели.

Заместник-министър Назиф Йълмаз предложи това сътрудничество да се разшири и в областта на средното образование и по-специално в професионалното обучение. По думите му турската страна проявява интерес към българския опит в областта на земеделието и IT сектора, които са много добре развити у нас.

Зам.-министър Мариета Георгиева посочи, че в последните години България и Турция са реализирали 77 проекта за обмен в училищното образование, в които са се включили 800 участници от Турция. Специално в областта на професионалното образование са реализирани 15 проекта с 400 участници. Тя посочи, че в момента се работи върху сериозна реформа на професионалното обучение в България, така че то да дава по-широкопрофилна подготовка на учениците.

България и Турция имат значителна съвместна дейност и в областта на науката. Над 1700 са съвместните публикации на български и турски научни организации, стана ясно по време на срещата.

Споделете

GoTop