БЪЛГАРИЯ И УНГАРИЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ОБМЕНА НА СТУДЕНТИ, ДОКТОРАНТИ, ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ

БЪЛГАРИЯ И УНГАРИЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ОБМЕНА НА СТУДЕНТИ, ДОКТОРАНТИ, ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ

Обменът на студенти, докторанти, изследователи и преподаватели между България и Унгария ще продължи и през периода 2022-2024 г. Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов и унгарският министър на външните работи Петер Сиярто подписаха днес Програма за сътрудничество в областта на висшето образование и науката. С нея МОН и Министерството на културата и иновациите на Унгария се ангажират да продължат дългогодишното си взаимодействие в областта на културата, образованието и науката. С Програмата ще се подкрепят и лекторите по български и унгарски език.

„За мен е изключителна чест, че имаме възможността днес да подпишем Програмата за сътрудничество в областта на висшето образование и науката. Уверен съм, че изпълнението ѝ ще допринесе за запазване на дългогодишните връзки и за активизиране и задълбочаване на традиционно добрите отношения между нашите две страни в областта на образованието и науката“, каза министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов. Той благодари на министър Сиярто за положителното отношение и помощта, която унгарската страна оказва на българското малцинство в Унгария, което наброява около 6000 души.

Проф. Пенов увери, че Министерството на образованието и науката ще продължи да полага всички усилия да осигурява преподаватели по български език, включително за Българска двуезична малцинствена детска градина и за Българско училище за роден език в Будапеща. Той предложи да се разгледа възможността за разкриване на втори лекторат по унгарски език в българско висше училище, както и да се задълбочи сътрудничеството между двете държави в сферата на науката. Министър Пенов изрази надежда, че в периода на действие на Програмата ще се активизира осъществяването на обмен на студенти, докторанти, специализанти и преподаватели между България и Унгария. „За българската страна е изключително важно, че ще продължи функционирането на лектората по унгарски език в СУ „Св. Климент Охридски“ и на лекторатите по български език в Унгария, за чиято работа висшите училища дават висока оценка“, каза още проф. Пенов.

Българската страна ще продължи да подкрепя и Българското национално самоуправление в Унгария.

България и Унгария могат да участват съвместно в европейските рамкови програми за научни изследвания и иновации.

Предвижда се общо разработване на научноизследователски проекти чрез включване на учени от двете страни. Български и унгарски научни организации вече си партнират в 79 проекта по Рамковата програма за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“. България и Унгария ще активизират двустранното си сътрудничество в областта на научните изследвания в областта на иновативното земеделие. Програмата ще насърчава институциите и изследователите, които се занимават с унгарска история, култура, език и изкуство в България и с българска история, култура, език и изкуство в Унгария.

На подписването присъства и посланикът на Унгария в България Н. Пр. г-жа Текла Харангозо.

Споделете

GoTop