БЪЛГАРИЯ И ЯПОНИЯ ЩЕ СИ СЪТРУДНИЧАТ В ОБЛАСТТА НА НАУКАТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ

БЪЛГАРИЯ И ЯПОНИЯ ЩЕ СИ СЪТРУДНИЧАТ В ОБЛАСТТА НА НАУКАТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ

Министърът на образованието и науката на България Красимир Вълчев и министърът на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония Йошимаса Хаяши подписаха днес Меморандум за сътрудничество в областта на науките и технологиите. Подписването е част от визитата на министър Вълчев в Япония.

Меморандумът беше одобрен от българското правителство на заседание на Министерския съвет на 13 септември 2017 г. Той цели да насърчи общи научни и технологични проекти на български и японски научни и образователни организации и изследователски институции. Като част от сътрудничеството между двете страни ще се провеждат семинари, работни срещи, конференции, свързани с науката и технологиите, обмени между институти на двете страни, ангажирани с научно-изследователска и развойна дейност, както и образователни програми и програми за обучение.

На срещата двамата министри обсъдиха възможността за провеждането на първа сесия на Съвместен двустранен комитет до края на 2017 г. или в началото на 2018 г. в Япония. Целта на този комитет ще бъде да се инициират нови и да се задълбочат вече съществуващи контакти между научни организации в двете страни с бъдеща перспектива за обявяване на двустранен конкурс за финансиране на научно-изследователски проекти.

В японския град Киото министър Вълчев участва в XIV Mеждународен форум за наука и технологии в обществото и в Кръгла маса на министрите с ресор наука и технологии. Основната задача на форума е да се осигури платформа, която да събере световните лидери в областта на разработването на политики, академичните среди и индустрията и да се обсъдят възможни решения на въпроси, свързани с науката и технологиите за бъдещето на човечеството посредством създаване на мрежи от заинтересовани страни. На него присъстват около 1200 участници от 100 държави.

Споделете

GoTop