БЪЛГАРИЯ ПОДПИСА ДУНАВСКАТА ХАРТА ЗА МЛАДИ ТАЛАНТИ

БЪЛГАРИЯ ПОДПИСА ДУНАВСКАТА ХАРТА ЗА МЛАДИ ТАЛАНТИ

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева подписа в Загреб Дунавската харта за млади таланти. Документът е разработен по проекта EDU-LAB и е насочен към подобряване на професионалните възможности за млади хора в дунавските държави. Това може да се осъществи чрез разработване на нови подходи в дуалната форма на обучение.

Заместник-министър Сачева определи резултатите по проекта като удовлетворяващи и обещаващи и посочи, че те ще подпомогнат развитието у младите на критично мислене и комплексен подход за решаване на проблеми. „Посланието на Дунавската харта в подкрепа на младите таланти трябва да стигне до всички университети, защото е необходима трансформация на учебните програми. Младежката безработица е проблем не само за Дунавския регион, но и за много държави в Европейския съюз“, подчерта тя.

EDU-LAB обединява партньори от сектора на висшето образование, държавни институции и бизнес организации. В продължение на две години и половина повече от 20 партньори от 10 държави си сътрудничиха, за да се осигури устойчива обвързаност между образованието и трудовата заетост. Страните, подписали хартата, се ангажират да обогатяват дуалното обучение чрез включване на комбинация от теория и практика във висшите училища, както и на установяване на сътрудничество между университети и фирми в преподаване и приложни изследвания.

В церемонията по подписване на Хартата се включиха министри, заместник-министри и държавни секретари от Хърватия и Сърбия, както и преподаватели от технически университети в Белгия, Румъния, Словения, Словакия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Унгария. От българска страна документът беше подписан още от кмета на Враца Калин Каменов и заместник-кмета на област Враца Мирослав Комитски.

Споделете

GoTop