БЪЛГАРИЯ ПРОУЧВА АВСТРИЙСКИЯ ОПИТ В ДУАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ

БЪЛГАРИЯ ПРОУЧВА АВСТРИЙСКИЯ ОПИТ В ДУАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ

България проучва силните страни на австрийския модел на дуално образование с цел усъвършенстване на българската система за обучение чрез работа. Заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева проведе поредица от срещи с представители на австрийските институции, бизнеса и професионални училища в страната, които са сред най-добрите в Европа в областта на дуалното обучение. Тя обсъди задълбочаване на сътрудничеството между България и Австрия в тази област с Генералния секретар на австрийското Министерство на икономиката и труда Ева Ландрихтингер, в чийто ресор е дуалното обучение.

Зам.-министър Мариета Георгиева посети и националното състезание по професии AustrianSkills в Залцбург, в което най-добрите австрийски ученици, завършващи дуално обучение, представят своите знания и умения по 29 различни професии. Австрийските ученици в дуално обучение традиционно са сред най-добрите на международните състезания по професии, като тази година техният отбор отново зае първо място на състезанието EuroSkills в Залцбург. Техният опит ще бъде приложен при организирането на състезанията по професии в България с идеята и български ученици скоро да имат възможност да участват в международни състезания по професии като WorldSkills.

Зам.-министърът се срещна и с представители на две големи австрийски компании – DM и Salzburg AG, които представиха успешния модел на дуално обучение и важността на ранния ангажимент на бизнеса за приема и подготовката на кадрите.
Мариета Георгиева и експертът от МОН по дуално обучение Полина Златарска посетиха и професионални гимназии във Виена и Залцбург, като разговаряха с техни ученици и учители и се запознаха с гъвкавата организация на обучението чрез работа и с множеството формати на взаимодействие на работодателите с училищата по повод на дуалното обучение – пробни стажувания, интерактивни представяния на професиите, кариерни събития, междуфирмено сътрудничество в дуалното обучение и др.

Посещението се осъществи по покана на българското представителство на Стопанска камара Австрия. В срещите участва и София Дамянова, ръководител на австрийския проект за дуално обучение в България „GoDual“.

Споделете

GoTop