БЪЛГАРИЯ С ДВА ЗЛАТНИ МЕДАЛА НА ОЛИМПИАДА ПО ЛИНГВИСТИКА

БЪЛГАРИЯ С ДВА ЗЛАТНИ МЕДАЛА НА ОЛИМПИАДА ПО ЛИНГВИСТИКА

Два златни, един сребърен и два бронзови медала спечелиха българските ученици на международната олимпиада по лингвистика, която се проведе на британския остров Ман.

Победители станаха единадесетокласниците Александър Димитров и Константин Георгиев от математическите гимназии във Варна и Русе.

Среброто грабна Гергана Петрова, ученичка от XII клас в Профилираната природоматематическа гимназия в Бургас. На трето място се класираха дванадесетокласничката Александра Найденова от пернишката езикова гимназия и Теодор Малчев, ученик в XI клас на Софийска математическа гимназия (СМГ).

Участниците в олимпиадата по лингвистика трябваше да решават задачи на редки езици от Кавказ, Северна Америка и Южна Азия. Едно от предизвикателствата бе да направят паралел в развитието и промяната на думите в три езика. Златният медалист Константин Георгиев се справи блестящо с тази задача и получи грамота за най-добро решение.

Останалите участници в българския отбор са Атанас Бунтов от пловдивската математическа гимназия, Магдалена Тонева от СМГ и Стилиян Петров от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна.

Ръководители на тима са инж. Александър Велинов от СМГ и Любомир Златков от Института по математика и информатика-БАН. Международната олимпиада по лингвистика се провежда от 2003 г. , като досега българските участници са донесли на страната ни общо 79 медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови. Това класира държавата ни на второ място след САЩ.

Догодина ХХ юбилейна международна олимпиада по лингвистика ще се проведе в България.

Споделете

GoTop