БЪЛГАРИЯ СЪС 74 МЕДАЛА ОТ МЕЖДУНАРОДНИ ОЛИМПИАДИ ПО ЛИНГВИСТИКА

БЪЛГАРИЯ СЪС 74 МЕДАЛА ОТ МЕЖДУНАРОДНИ ОЛИМПИАДИ ПО ЛИНГВИСТИКА

Български отбори са спечелили 74 медала от международни олимпиади по лингвистика от 2002 г. до сега. Учениците са завоювали 19 златни, 22 сребърни и 33 бронзови отличия. България е основател на Международната олимпиада по лингвистика, а в края на юли страната ни ще е домакин на нейното двадесето юбилейно издание. Част от точките, които служат за определяне на българския национален отбор, се вземат от резултатите на участниците в националното състезание по лингвистика. То се проведе от 21 до 23 януари в Първа английска езикова гимназия в София и беше в две възрастови групи: V – VII клас и VIII – XII клас. Класирането на учениците е отделно за всеки клас. Медали спечелиха общо 24 ученици.

При петокласниците на първо, второ и трето място се класираха съответно Иван Гогов, Габриел Папазоли и Бедрос Алексанян от СМГ. В състезанието при шестокласниците отличията са за ученици от Природо-математическата гимназия „Акад. Н. Обрешков“ в Бургас. Това Стоян Балтов, Теодора, Стоянова, Гергана Мермеклиева.

Ивайла Христова от варненската математическа гимназия “Д-р Петър Берон” взе приза при седмокласниците. На второ място се класира Виктор Генов от Първа частна математическа гимназия в София, а на трето Михаил Балабанов от столичното 143.ОУ „Георги Бенковски“. При осмокласниците първи стана Петър Велев от природо-математическата гимназия „Акад. Б. Петканчин“ в Хасково, втори – Павел Василев математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна, а трета – Иванимира Неделчева от СМГ.

При деветокласниците златен медал взе Мира Липкова ПМГ „Св. Климент Охридски“ в Силистра, сребърен – Калина Иванова НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ и бронзов – Мария Иванова пловдивската математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“. В състезанието за 10 клас победителка е Сирма Караджова от СМГ, втора е Елиза Михайлова от същото училище, а трето място е за Ванеса Калинкова от природоматематическата гимназия „Акад. Н. Обрешков“ в Бургас.

При единадесетокласните първите две места са за ученички от СМГ. Това са Ния Димитрова и Магдалена Вигенина. Николай Георгиев ПМГ „Св. Климент Охридски“ в Силистра стана трети. Константин Георгиев математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе е победител в групата на учениците от 12 клас. Второто и третото място са за ученици от варненската математическа гимназия „Д-р Петър Берон“. Това са Александър Димитров и Стилиян Петров. В националното състезание по лингвистика участваха ученици от 29 училища.

Споделете

GoTop