БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ПАРТНИРА С КИТАЙ В ДИГИТАЛИЗИРАНЕТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО

БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ПАРТНИРА С КИТАЙ В ДИГИТАЛИЗИРАНЕТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО

Дигитализацията и дигиталните компетентности на учителите бяха акцент в изказването на заместник-министъра на образованието и науката Мариета Георгиева по време на втората Световна конференция за дигитално образование в Пекин. Зам.-министър Георгиева отбеляза ключовото значение на цифровите технологии в процеса на преподаване и усвояване на знания. Тя говори за платформата “Дигитална раница”, поддържането на дигиталната квалификация на учителите и изграждането на дигитална среда, подпомагаща развитието на бъдещите мислители, творци и лидери на България. Домакини на конференцията бяха Министерството на образованието на Китай, Националната комисия на Китай за ЮНЕСКО и правителството на община Шанхай.

Зам.-министър Георгиева се срещна с министъра на образованието на Китай Хуай Дзинпън и кмета на Шанхай Гун Джън.

По време на форума беше обявен стартът на китайската образователна платформа SMART EDUCATION, която вече ще бъде достъпна и на английски, френски, руски и арабски, като постепенно предлаганото в чуждоезиковите версии учебно съдържание ще се обогатява. Беше поставено началото и на Световен алианс за цифрово образование, който към момента обединява 104 университета, образователни организации и представители на бизнеса от 43 страни.

На проведените срещи с ръководствата на университета “Тундзи” и неговите колежи по дизайн и иновации и по гражданско инженерство, както и в Шанхайското училище за фармация, е изразена готовност за активизиране на сътрудничеството в областта на професионалното и висшето образование чрез съвместни научни проекти в различни области, съвместни програми на университетите, както и за използване на възможностите на програма ЕРАЗЪМ+“.

В централата на HUAWEI в Шънджън зам.-министър Георгиева се запозна с разнообразни решения, които те предлагат за дигитализация на различни обществени и икономически сектори. Особено внимание бе отделено на дигиталните решения за образованието, както и на осигуряване на киберсигурността.

Споделете

GoTop