БЪЛГАРСКИ ОТБОР СЕ ЗАВЪРНА С МЕДАЛИ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА

БЪЛГАРСКИ ОТБОР СЕ ЗАВЪРНА С МЕДАЛИ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА

От 28.12.2012 до 03.01.2013 г. в град Джакарта, Индонезия, се проведе ІІ Световна олимпиада по физика (WoPhO). Това е ново състезание, до което се допускат само златните и сребърни медалисти от предходната Международна олимпиада по физика (МОФ), както и ограничен брой участници, преминали успешно предварителен онлайн подбор.

Тази година в състезанието участваха 72 ученици и студенти-първокурсници. България беше представена от 4 участници: Веселин Караджов – златен медалист от МОФ, понастоящем студент в Кеймбридж, Катерина Найденова, Йордан Йорданов и Иван Порязов, ученици от ПМГ – Казанлък, преминали успешно подборния онлайн кръг.

Българските участници се завърнаха с два бронзови медала – на Йордан Йорданов и на Катерина Найденова, които заеха съответно 21-во и 25-то място в общото класиране. Това е изключителен успех за нашите ученици, като се има предвид, че те се състезаваха с най-силните млади физици в света.

Златен медал спечели доц. д-р Виктор Иванов – преподавател във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, който е един от петимата победители на предварително проведения открит международен конкурс за съставяне на задачи за състезанието.

Споделете

GoTop