БЪЛГАРСКИ УЧЕН Е ВОДЕЩ АВТОР В МАЩАБНО ПРОУЧВАНЕ НА НАСА

БЪЛГАРСКИ УЧЕН Е ВОДЕЩ АВТОР В МАЩАБНО ПРОУЧВАНЕ НА НАСА

Проф. Огнян Колев от Института по невробиология към БАН е водещ автор в мащабно изследване на учени от НАСА, което беше публикувано в престижното издание Journal of Vestibular Research. Публикацията е плод на дългогодишен съвместен труд на Американската космическа агенция и българския професор.

Тя проследява 20 полета на космическата совалка на НАСА и изследва проблемите в координацията на движенията на астронавтите. Проучването касае два аспекта – успешно пилотиране на космичния кораб, особено при приземяване и маневри през време на полет и правилното изпълнение на рутинните задачи и експерименти по време на полет. „Колкото и да е напреднала и продължава да се усъвършенства технологията на космическия кораб и уредите му, от ключово значение за успешно осъществяване на полета и задачите му е човешкият фактор – астронавтът“, изтъква проф. Колев.

Публикуваното проучване е най-мащабното, правено от НАСА досега, а водещата роля в него на проф. Колев е изключително признание за България.
Проф. Колев има още няколко съвместни статии с учени от НАСА, една от които беше публикувана преди няколко години в Nature Sci Reports.

„За мен е удоволствие, че повече от две десетилетия сътруднича с най-голямата научна организация в света – НАСА в провеждането на научни експерименти и, че съм бил награждаван от нея“, казва проф. Колев.

Споделете

GoTop