БЪЛГАРСКИ УЧЕН НАПУСКА МУЛТИМИЛИАРДНА КОМПАНИЯ И СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ INSAIT

БЪЛГАРСКИ УЧЕН НАПУСКА МУЛТИМИЛИАРДНА КОМПАНИЯ И СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ INSAIT

Българин с докторска дисертация, класирана в топ 3 в света измежду всички сфери на информатиката и изкуствения интелект, напуска мултимилиардна компания и се присъединява към екипа на института към Софийския университет INSAIT.

Д-р Веселин Райчев е съосновател на дълбоко-технологичния швейцарски стартъп DeepCode. Компанията бе закупена от технологичния гигант Snyk, а българинът заемаше позицията на директор за изкуствения интелект в нея. Сега обаче той напусна позицията си и се присъединява към INSAIT.

В миналито д-р Веселин Райчев също е бил технически ръководител в Google, където разработва основни алгоритми в Google Maps, използвани всеки ден от стотици милиони потребители по цял свят. По-късно защитава докторантура в швейцарския университет ETH Zurich.

Дисертацията му създава цяло ново технологично направление, което днес е мулти-милиардна индустрия – изкуственият интелект, който може пише компютърни програми. Най-голямата организация в света на информационните технологии – ACM (Association for Computing Machinery) класира научния му труд му в топ 3 измежду всички сфери на информатиката и изкуствения интелект.

Заедно с това д-р Райчев е медалист от международната олимпиада по информатика и носител на наградата Джон Атанасов.

Една от стратегическите цели на института INSAIT е както да изведе страната ни на конкурентно ниво в една от най-прогресивните сфери на човечеството, но и да създаде предпоставка големите умове в сферата да изберат да работят за български институции. С примери като този на д-р Райчев това вече започва да се случва.

На снимката: Церемонията от годишните награди на най-голямата организация в сферата на ИТ – Association for Computing Machinery, на който дисертацията на д-р Райчев е отличена в топ 3 в света.

Споделете

GoTop