БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ С МЕДАЛИ ПО КОСМИЧЕСКИ НАУКИ ОТ SPACE CAMP TURKEY

БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ С МЕДАЛИ ПО КОСМИЧЕСКИ НАУКИ ОТ SPACE CAMP TURKEY

Български ученици се върнаха с медали в сферата на космическите науки от тазгодишното издание на космическия лагер по модел на НАСА Space Camp Turkey. Това съобщиха от Центъра за творческо обучение, който е координатор на програмата за България.

Space Camp Turkey е учебно-тренировъчен лагер в Измир и е един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на НАСА. Той е и единственият, който се намира в региона на Европа, Азия и Близкия Изток.

Преди дни в България са се завърнали децата от втората и третата група. И от двете групи има ученици, спечелили медали за изключително представяне. С отличие се завърнаха Радослав Дечев от ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ във Варна и Самуил Колчев, възпитаник на Националната природо-математическа гимназия в София. Наградена в първата група е Калина Досева от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново.

„Годината беше много силна за нашите ученици. Те показаха завидни знания, умения и мотивация. Трима от тях завоюваха медали, а отборите с българско участие спечелиха редица отличия за своето представяне. Българските деца показаха наистина много и представиха страната ни достойно. А ние започваме да работим още по-вдъхновено за следващото издание Space Camp Turkey 2022“, посочи Мирослава Димитрова от Центъра за творческо обучение.

В рамките на трите групи са участвали общо 88 деца, успешно преминали конкурс с есета, за да се преборят за местата си. За седмицата престой в лагера учениците са усвоили важни за всеки бъдещ астронавт умения, обучавайки се на тренажори за истински астронавти. Развили са умения и компетентности в STEM дисциплините и космическите науки.

Споделете

GoTop