БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ СПЕЧЕЛИХА ДВА БРОНЗОВИ МЕДАЛА НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО БИОЛОГИЯ

БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ СПЕЧЕЛИХА ДВА БРОНЗОВИ МЕДАЛА НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО БИОЛОГИЯ

Два бронзови медала спечели българският отбор на Международната олимпиада по биология, която се проведе от 12 до 19 юли 2015 г. в град Архус, Дания. В състезанието се включиха отбори от 62 страни.

Бронзови медали завоюваха дванадесетокласникът Теодор Трифонов от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ (НПМГ) – София, и единадесетокласникът Цветослав Георгиев от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

С почетни грамоти са отличени Виктория Христова от X клас на НПМГ и Лъчезар Станчев от XII клас на Природо-математическата гимназия „Проф. Емануил Йорданов“ в Кюстендил.

Ръководители на отбора по биология са доц. Албена Йорданова от СУ „Св. Климент Охридски“и Радослав Александров, докторант в Института по молекулярна биология при БАН.

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни, основателки на олимпиадата през 1989 г., и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г. През 1994 г. олимпиадата се провежда във Варна, България.
Всяка година националният отбор по биология е в състав от четирима състезатели. До 2015 г. отборът е донесъл на страната ни общо 49 медала: 4 златни, 8 сребърни и 37 бронзови.

Споделете

GoTop