БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ СРЕД НАЙ-ДОБРИТЕ ПО ФРЕНСКИ ЕЗИК В ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА

БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ СРЕД НАЙ-ДОБРИТЕ ПО ФРЕНСКИ ЕЗИК В ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Български ученици спечелиха призови места на III Международна олимпиада по френски език за страните членки на Международната организация на Франкофонията (МОФ) и на нейния Франкофонски регионален център за Централна и Източна Европа. Състезанието се проведе в арменския град Агверан от 25 до 30 септември 2017 г. В него участваха победителите от националните кръгове на 33 страни, сред които Албания, Армения, Република Македония, Република Молдова и Румъния. Българският отбор беше представен от шестима участници – единадесетокласниците от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ в София Ивета Димитрова, Александра Дженева и Никола Малинов и бъдещите абитуриенти Елизабета Дулендарова от 35 СУ „Добри Войников“ в София , Браяна Ракова и Константина Кирилова от 9 ФЕГ.

Учениците се състезаваха в два етапа – писмен индивидуален за нива В1 и В2 от Общата европейска езикова рамка и устен по екипи, които бяха сформирани чрез жребий с по един представител от всяка страна. В писмения кръг за ниво B2 Константина Кирилова се класира на второ място с минималната разлика от 0,5 точки от най-добрият участник, а Елизабета Дулендарова зае третото място.

По време на екипното устно състезание учениците трябваше да представят телевизионен дебат по избрана тема. Предварително те се бяха подготвили по тематичните области: “интернет като образователен ресурс“, „как мога да променя живота чрез професията, която съм избрал?“, „приятелство и толерантност“, „любимите хобита на младите хора“, „въображаемо пътуване във Франция“ и „семейството или професионалната кариера“.

Първото място за ниво В1 в този етап беше присъдено на екипа на Никола Малинов от 9 ФЕГ, който беше в ролята на водещ на дебата. Александра Дженева участва в екипа, класиран на второ място, а третото беше отредено на екипа на Ивета Димитрова. При ниво В2 екипът, в който участва Елизабета Дулендарова зае първо място, а двата екипа, в които участваха Константина Кирилова и Браяна Ракова, бяха класирани едновременно на второ място.

Споделете

GoTop