БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА ПОВЕДОХА 5000 ДУШИ НА ШЕСТВИЕ В ЧИКАГО ЗА 24 МАЙ

БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА ПОВЕДОХА 5000 ДУШИ НА ШЕСТВИЕ В ЧИКАГО ЗА 24 МАЙ

Близо 30 български училища, детски градини, културни центрове, фолклорни състави и родолюбиви организации участваха в празнично шествие в Чикаго по случай 24 май. Над 5000 души се включиха в парада в предградието Елк гроув вилидж и последвалия български фестивал.

Събитието се провежда за трета поредна година под патронажа на Генералното консулство на България в Чикаго. В програмата на фестивала се включиха талантливи деца от българските училища и фолклорни състави. Специален гост беше звездата на българската музика Йорданка Христова. Заедно с нея на сцената се качиха певицата от Чикаго Диана Симеонова и ученици от българските училища.

Генералният консул в Чикаго Светослав Станков съобщи, че скоро изпитът за шофьорски книжки в щата Илинойс ще може да бъде полаган и на български език. Предстои и тази година да бъде направен и нов, съвременен превод на пътеписа на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“ в двуезично издание.

Парадът е поредният акт на обединение на българската общност и събира на едно място всички български училища, фолклорни и танцови състави и културни организации. Той се организира от Българската асоциация за обмен на изкуство и култура и кметството на „Елк Гроув Вилидж“ с патронажа на Генералното консулство на България в Чикаго.

Споделете

GoTop