БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛИ ПО ИСТОРИЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА СЕ ОБУЧАВАТ ЗА ХОЛОКОСТА В ИЗРАЕЛ

БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛИ ПО ИСТОРИЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА СЕ ОБУЧАВАТ ЗА ХОЛОКОСТА В ИЗРАЕЛ

Български учители по история ще продължат да се обучават за Холокоста в Израел и да обменят образователни практики със свои колеги. Това предвижда допълнение към Меморандума за разбирателство между Министерството на образованието и науката и Мемориалния център за жертвите и героите на Холокоста на Държавата Израел „Яд Вашем“. Документът беше подписан от заместник-министър Деница Сачева и директорът на Международното училище за изучаване на Холокоста д-р Еял Каминка. По досегашното споразумение обучение са преминали над 100 български преподавали.

„Изучаването на Холокоста е важно, защото поддържа обществото будно за престъпленията срещу човечеството, дава изключителни уроци за последиците от човеконенавистни режими и за ценността на човешкия живот“, каза след подписването Деница Сачева. Според нея този период е значим и за българската история заради проявената политическа смелост и гражданска съвест, с които са запазени животите на десетки хиляди евреи.

В рамките на посещението си заместник-министърът посети две училища в Йерусалим и Тел Авив, в които се провежда приобщаващо образование за деца с различни специални образователни потребности. На среща в Министерството на образованието на Държавата Израел Сачева обсъди и възможностите за създаване на лекторат по българистика във висши училища в Израел, както и подкрепа на изучаването на хебраистика у нас.

Споделете

GoTop