БЪЛГАРСКИЯТ INSAIT ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПАРТНЬОРСТВО С НАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ИНСТИТУЦИЯ В ЯПОНИЯ

БЪЛГАРСКИЯТ INSAIT ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПАРТНЬОРСТВО С НАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ИНСТИТУЦИЯ В ЯПОНИЯ

България и Япония стартират съвместни изследователски проекти в областта на изкуствения интелект. Това става по силата на подписан Меморандум за партньорство между института към Софийския университет INSAIT и най-голямата изследователска институция в японската държава RIKEN. Подписването се случи в София при специална визита на един от най-изтъкнатите учени в тази сфера и директор на научната организация – проф. Масахи Сугияма от Токийския университет.

Постигнатото споразумение е поредно признание към българския институт INSAIT и резултатите, които постига в областта на изкуствения интелект. Това увеличава интереса към него и дори водещите научни институции в света, какъвто е RIKEN, имат интерес от партньорство и работа по съвместни проекти.

Това е и първо споразумение между България и Япония в сферата на изкуствения интелект. То предвижда както съвместна работа по конкретни проекти, така и общи изследователски и докторантски програми. Меморандумът ще обхване основни области на изкуствения интелект като роботика, машинно обучение, компютърно зрение и др.

Двете научни институции организираха и съвместен уъркшоп в INSAIT в София, в който ще участват млади учени и изследователи от България и Япония в сферата на изкуствения интелект.

Споделете

GoTop