БЪЛГАРСКИЯТ ПОБЕДИТЕЛ В КОНКУРСА ЗА МЛАДИ ПРЕВОДАЧИ НА ЕК Е ОТ 91 НЕМСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

БЪЛГАРСКИЯТ ПОБЕДИТЕЛ В КОНКУРСА ЗА МЛАДИ ПРЕВОДАЧИ НА ЕК Е ОТ 91 НЕМСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Ивет Качурова от 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ в София е победителка за България в организирания от Европейската комисия шестнадесети конкурс по превод Juvenes Translatores за средношколци. Това съобщиха от офиса на ЕК у нас.

От комисията съобщават, че Ивет е очаровала проверяващите с гладък стил, безпогрешна граматика и креативни решения, с които заслужено си е спечелила максималната оценка 40/40 точки за своя превод от немски на български език. Ивет е в 11 клас, а неин обучител е д-р Пенка Аврамова.

Преводачите на Европейската комисия избраха 27 победители — по един за всяка държава членка, както и 287 ученици, които получават поощрения за своите изключителни преводи. Тази година 2833 участници са изпробвали езиковите си умения, избирайки да преведат текст от един от 24-те официални езика на ЕС на друг.

Церемонията по награждаването на 27-те победители ще се проведе в Брюксел на 31 март 2023 г. Специални отличия получават и 9 български ученици. Това са Бианка Месова от 91 Немска езикова гимназия, Мария Николова и Момчил Марчев от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково, Ана Орманджиева от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново, Екатерина Стоянова от ЕГ „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил, Иван Йорданов от Първо средно училище „Св. Седмочисленици“ в Търговище, Калина Огнянова от Гимназия с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ в Перник, Максим Георгиев и Амелия Добрева от Първа английска гимназия в София.

Генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия организира ежегодния конкурс Juvenes Translatores („млади преводачи“ на латински) от 2007 г. насам. Целта на конкурса е да популяризира чуждоезиковото обучение в училищата и да запознае младите хора с работата на преводача.

Снимки: Европейска комисия в България. На втората снимка Ивет е със своята учителка д-р Пенка Аврамова.

Споделете

GoTop