БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО ИНИЦИИРА СОФИЙСКИ ПРИЗИВ ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА ЦИФРОВИ УМЕНИЯ И ОБРАЗОВАНИЕ

БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО ИНИЦИИРА СОФИЙСКИ ПРИЗИВ ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА ЦИФРОВИ УМЕНИЯ И ОБРАЗОВАНИЕ

Софийски призив за действие в областта на цифровите умения в образованието бе приет след двудневните дискусии в рамките на знаковата конференция „Образование за създаване – от дигитални ползватели към дигитални създатели, от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС“, която се проведе в София Тех-Парк. Документът задава насоки за политиките, чрез които максимално да се използва потенциала на цифровите технологии и подкрепя иновативния подход в образованието във всички страни-членки на Европейския съюз, посочи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева.

Софийският призив за действие в областта на цифровите умения в образованието се основата на четири компонента. Те са приобщаващо дигитално образование за всички граждани, подготовка и последващи обучения на учителите за работа в дигитална среда, иноватиции в образованието и сътрудничеството между всички партньори в образованието при изготвянето на учебните програми. Пълният текст документа може да бъде видян на страницата на конференцията „Educate to create – от дигитални ползватели към дигитални създатели“- https://educatetocreate2018.bg/. Софийският призив за действие в областта на цифровите умения в образованието ще бъде разгледан и обсъден по време на предстоящото заседание на Съвета на министрите по образование на всички държави-членки на ЕС на 22 май месец тази година.

Образованието е в основата да се научим да бъдем цифрови създатели, а не само цифрови потребители. Цифровите технологии ни предлагат неограничени възможности, но за да се възползват от тях европейците са нужни цифрови умения. Те са билет за бъдещето, те са умения за живот. Ето защо ориентирани към новите реалности образователни системи в държавите-членки са ключовият фактор да помогнем на хората да придобият базови цифрови умения. С тези думи комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел се обърна към участниците в конференцията, която се проведе в рамките на Българското председателство на ЕС.

Конференцията събра в София над 400 учители, ученици, политици, представители на публичния и НПО сектор и бизнеса. Сред високопоставените говорители бяха вицепремиерът на България Томислав Дончев, министърът на образованието Красимир Вълчев, еврокомисарият за образование Тибор Наврачич, еврокомисаря за дигитално общество Мария Габриел, председателят на комисията по образование на Европейския парламент Петра Камереверт и др.

Споделете

GoTop