БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ В БРАТИСЛАВА ОТПРАЗНУВА 75-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ В БРАТИСЛАВА ОТПРАЗНУВА 75-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

Българското държавно средно училище „Христо Ботев“ в Братислава отбеляза своя седемдесет и петгодишен юбилей.

„Вярвам, че със съвместните усилия на учителите и на родителите, на Министерството на образованието и науката на Република България и на Министерството на образованието, науката, изследванията и спорта на Словашката Република, българското училище в Братислава ще продължи да изгражда авторитета си. Скъпи ученици, призовавам ви да бъдете щастливи, вярвайте в собствените си сили и възможности“, се казва в поздравителния адрес на министър Галин Цоков, който бе прочетен от началника на кабинета на министъра Наталия Михалевска.

Тя подари на училището портрет на Христо Ботев, нарисуван от млада българска художничка. Михалевска благодари, че 75 години училището е съхранило в сърцето на Европа това просветителско огнище. „Много е важно това, защото когато съхраняваш училище, всъщност ти съхраняваш род и памет, съхраняваш език и култура и го правиш за бъдните“, допълни тя.

В Братислава се изучават български, словашки, немски и английски език. Използват се иновативни педагогически практики и се организират участия в различни програми и проекти, както в Словакия, така и в България.

Празникът събра във Философския факултет на университета „Коменски“ в словашката столица официални гости от България и Словакия, ученици, родители, преподаватели и приятели на учебното заведение.

Специално за тържеството от България дойдоха вицепрезидентът Илияна Йотова, посланикът на България в Словакия Васил Петков, главният секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова, генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева и представители на дирекции от образователното ведомство.

„Да си учител в българско училище зад граница е мисия и призвание. Учителите тук поддържат духа на България, защото ние тук не представяме само знанията по математика, биология, български и всички други учебни предмети, но ние представяме България като държава и като културна идея и ние сме живи хора, в които са въплътени тези културни ценности и сме примера за нашите ученици, както знаете, повечето от които са от словашки произход“, каза директорът училището Николай Йорданов.

По случай юбилея Илияна Йотова връчи плакет на вицепрезидента на директора на училището.

От просветното средище посрещнаха гостите с изложба на свои възпитаници и с питка и шарена сол. След това тържественият концерт бе открит с изпълнения на химните на България и Словакия.

Споделете

GoTop