БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ В ПАРИЖ ПРОВЕДЕ ЯВОРОВИ ДНИ С ПОТОМЦИ НА МИНА

БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ В ПАРИЖ ПРОВЕДЕ ЯВОРОВИ ДНИ С ПОТОМЦИ НА МИНА

„Как Яворовата муза стана нашата Мина“. Това беше темата на форума по Националната програма „Неразказаните истории на българите“, организиран от екипа на Българското училище „Кирил и Методий“ в Париж. Във форума участваха над 70 души – ученици, учители, родители, изследователи и творци, сред които и потомци от рода на Мина.

Българското училище е към Асоциация „Български език – език европейски”, която организира обучение с подкрепата на Министерството на образованието и науката в Париж, Лил и Тулуза. Училището участва активно във всички национални програми на МОН, насочени към българските общности зад граница. Училищният ръководител Камелия Конакчиева координира екипа, на който е възложено изготвянето на нови учебни програми по български език като втори в чуждоезикова среда.

Недко Пеев, правнук на средния брат на Мина, разказа семейни спомени на фона на богатото родословно дърво.

Праправнукът Иван Пеев – илюстратор, дизайнер, автор на персонажите Мина и Травис, изрази своята благодарност да бъде сред българската общност като горд родственик с Мина. Затова и неговият персонаж се казва Мина и е на опаковките на българска арт серия от шоколади.

Иван е бивш ученик на Българското училище „Кирил и Методий“, а неговата лична история е довела до „сродяването“ на училището с Мина и осъществяването на тази неразказана история.

Писателят и литератуоведът Катя Зографова, която е музеен директор и автор на книгата “Световете на Яворов”, се спря обстойно на образа на Мина в литературата, драматургията, киното и ритуалната памет на българите.

Председателят на фондация „Яворов“ в Чирпан Тодор Иванов представи “Яворовия дневник и прозрения под френско небе” и предложи конкурсът “И мисля аз, че ти си тя” от национален да прерасне в международен. Той запозна аудиторията с проект за барелеф на поета в Париж заради неговата свързаност с Франция.

Литературният преводач Красимир Кавалджиев представи антологията на българските поети символисти и по достъпен и атрактивен начин той запозна учениците с предизвикателството да се превежда поезия. А писателката Велина Минкова внесе музикална нотка на тази среща – разговор със стиховете на поета в естрадната ни музика.

Сред участниците бяха и Гергана Рангелова от Български културен институт в Париж, Миряна Янакиева, преподавател в Страсбургски университет, проф. Бернар Лори, Недко и Иван Пееви.

Заедно с учениците, учителите и родителите от училището-домакин в Париж бяха и техни приятели от българското училище “Пейо Яворов” в Милано.

Домакин на втората част на събитието беше Посолството на Република България в Париж. Актьорите Антония Малинова и Миглен Мирчев представиха откъси на „Нирвана“ на Константин Илиев в съпровод на пианиста Галин Ганчев. Животът на Яворов, творчеството му, връзките му с Франция, невъзможната му любов към Мина “момичето с лъчистите очи” – всички тези сюжети разкриха своите непознати, неразказани страни.

Ученици и учители спазиха традицията и за поредна година поднесоха цветя на гроба на Мина Тодорова, който е в парижкото предградие Булон-Бианкур.

Споделете

GoTop