БЕЗПЛАТНИ ТЕСТОВЕ И УРОЦИ В „ДИГИТАЛНАТА РАНИЦА“ НА УЧЕНИКА ПРЕЗ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

БЕЗПЛАТНИ ТЕСТОВЕ И УРОЦИ В „ДИГИТАЛНАТА РАНИЦА“ НА УЧЕНИКА ПРЕЗ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Електронна платформа или т.нар. „Дигитална раница“ ще даде възможност от тази учебна година учениците да се запознават безплатно с различни форми на уроци, създадени от учители, тестове и образователно съдържание.

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов в първия учебен ден. До платформата, която в най-скоро време ще бъде отворена, ще имат достъп и родителите, за да могат да проследяват какво учат децата им. Министърът изрази надежда обучението да е максимално присъствено, а натрупаният опит по време на онлайн уроците и новата образователна платформа да направят ученето още по-интересно. Като важен приоритет проф. Пенов очерта и работата по механизма за обхват – да се открие всяко дете и да се приобщи в образователната система. Министър Пенов откри учебната година в ПГЖПТ „Христо Смирненски“ в Карлово, която пострада сериозно от наводненията, но бе възстановена от щетите. Той увери, че съвместно с общината и областната управа ще се търсят начини да се подобри училищната среда. „Още след бедствието изпратихме експерт от МОН, който да подпомогне процеса на оценяване на щетите. След това се свързахме с други организации, които да подпомогнат разчистванията, за да имаме нормална учебна среда. И това се случи. Откриваме учебната година тук“, каза министърът.

По-рано проф. Сашо Пенов откри новата учебна година в столичното 18 СУ „Уилям Гладстон“. „Всяка думичка, всеки термин и понятие Ви правят по-богати, по образовани, по-подготвени за живота“, каза министърът в приветствието си към учениците. По думите му в училищна среда те ще бъдат възпитани да са граждани на България и на света и така ще могат да се конкурирате със своите връстници от целия свят. Проф. Пенов благодари за труда на учителите, благодарение на които децата усвояват знания, които са необходими, за да просперира България. Той поздрави и родителите, които вярват в българското училище и се стремят да подпомагат процеса на образование.

Заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова откри учебната година в езикова гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив, където е изграден модерен STEM център по програма на МОН. В него учениците показаха как се отглеждат зеленчуци в Космоса. „В този център ще се научите да учите, да творите и да давате своя принос към науката. Сред Вас може да има бъдещи космонавти, инженери, политици – всички професии са отворени, когато човек е подкрепен от всеотдайни учители“, каза заместник-министърът. Тя поздрави учениците с новата учебна година и им пожела да бъдат здрави, вдъхновени, обичани и подкрепени от своите учители. По-късно Мария Гайдарова присъства на тържественото откриване на академичната учебна година в Медицинския университет в града.

Една здрава учебна година. Това пожела заместник-министърът на образованието и науката Надя Младенова на ученици, учители и родители в обединено училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Априлово, община Горна Малина. „Българският учител е нашата надежда. Скромният, но голям човек, без който сме немислими. Без който България би осиротяла!“ С тези думи на големия български общественик Стефан Продев Надя Младенова изрази своето уважение и благодарност към учителите. Тази година прага на училището прекрачиха 10 първокласници, които получиха подаръци от заместник-министъра на образованието и науката.

В Ямбол заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова награди дългогодишните преподаватели от езиковата гимназия „Васил Карагьозов“ Мая Стойкова, Нели Илиева и Кирил Драгов. В първия учебен ден проф. Чавдарова поздрави учениците, учителите и родителите. По-късно тя разговаря с педагогическия екип на гимназията, на която се дискутираха приоритетите за учебната 2022/2023 г. В ГСАГД „Кольо Фичето“ зам.-министър Чавдарова бе гост при откриването на нов учебен корпус с 3 съвременни класни стаи и модерна газова лаборатория, оборудвана във връзка с новооткритата специалност „Газова техника“.

Споделете

GoTop