БЛАГОЕВГРАД Е ДОМАКИН НА ЛЯТНА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ШКОЛА ЗА УЧЕНИЦИ

БЛАГОЕВГРАД Е ДОМАКИН НА ЛЯТНА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ШКОЛА ЗА УЧЕНИЦИ

За деветнадесета поредна година в Американския университет в Благоевград се провежда Лятна изследователска школа по математика и информатика. Тя се организира от Ученическият институт по математика и информатика и в нея ще се включат 34 ученици от България, Испания, Италия, Канада, Катар, Нова Зеландия.

Сред тях са лауреатите на престижните европейски и световни научни панаири, като Европейското състезание за млади учени (EUCYS), Международния панаир по наука и технологии (Intel ISEF), Expo Sciences и други.

Те ще представят проекти по зададени теми, които са разработили с помощта на ментори.

В програмата са включени различни социални дейности, спортни турнири, екскурзии и вечери на талантите.
В рамките на школата ще се проведе и семинар за учители, които ще обсъдят проектите на своите възпитаници. Те ще дискутират и по въпросите на изследователския подход в образованието, проектното обучение и работата с изявени деца.

В края на програмата ще бъдат обявени двама български ученици, които ще представят страната ни в Research Science Institute (RSI) – шестседмична международна лятна школа, която ще се проведе в САЩ.

Лятната изследователска школа се финансира от Министерството на образованието и науката по програма „Образование с наука“ и Българската академия на науките.
Това е първата от серия дейности за подкрепа на проектното и изследователското обучение на Ученическият институт по математика и информатика. Той е създаден през 2000 г. по повод Световната година на математиката.

Споделете

GoTop