БЛИЗО 3000 ДЕЦА СЪС СОП ЩЕ СЕ ОБУЧАВАТ ЧРЕЗ МОДЕРНИ ТЕХНОЛОГИИ

БЛИЗО 3000 ДЕЦА СЪС СОП ЩЕ СЕ ОБУЧАВАТ ЧРЕЗ МОДЕРНИ ТЕХНОЛОГИИ
Близо 3000 деца от центровете за специална образователна подкрепа ще се обучават чрез нови софтуерни продукти и модерни технологии, закупени по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. За първа година в програмата беше включен модул за модернизиране на базата на специализираната образователна среда. Ще бъдат финансирани проектите на 38 центъра, от които 31 държавни и седем общински. Те ще получат 1,6 млн. лв.
Със средствата ще бъдат закупени технологии за контрол на компютър с поглед. Те дават възможност на деца с тежки физически увреждания, които не могат да използват ръцете си, да боравят с компютър. Предвижда се използването на софтуер, с който децата да общуват чрез синтезирана реч, да изразяват мисли и желания, да се учат, да използват интернет, да разговарят в социалните мрежи и чрез електронна поща, да пишат или рисуват. Част от центровете ще закупят 3D принтери, които са подходящи за създаване на предмети или макети с образователна цел от децата със сензорни увреждания. За децата с детска церебрална парализа ще бъдат закупени бели магнитни дъски с комплекти от магнитни букви и цифри, както и други подходящи образователни игри.
По модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците“ на националната програма ще бъдат финансирани и 87 училища за оборудване на кабинети за занимания по интереси. Те ще получат 800 000 лв., като ще бъдат купени книги, игри и материали за разгръщане на потенциалните творчески заложби на учениците в областта на науките, изкуствата и спорта. Класните стаи ще могат да се ползват и за други дейности за учениците от начален и прогимназиален етап, като например тържества или срещи.

Споделете

GoTop