БОЙКО БОРИСОВ: ДЕЦАТА СА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ, ЗАТОВА ПРАВИТЕЛСТВОТО ИНВЕСТИРА В ТЯХНОТО РАЗВИТИЕ, ЗА ДА МОЖЕ СТРАНАТА НИ ДА СЕ ПРИДВИЖВА НАПРЕД

БОЙКО БОРИСОВ: ДЕЦАТА СА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ, ЗАТОВА ПРАВИТЕЛСТВОТО ИНВЕСТИРА В ТЯХНОТО РАЗВИТИЕ, ЗА ДА МОЖЕ СТРАНАТА НИ ДА СЕ ПРИДВИЖВА НАПРЕД

„Уважаеми деца, ние сме горди с вас и успехите ви. В класацията по конкурентоспособност на висшите училища България се е придвижила с 10 пункта, а когато вие дойдете на власт, убеден съм, че ще постигнете още по-добри резултати. Бъдещето е във вас, затова нашите амбиции са да инвестираме във вашето развитие, да ви помогнем и материално, за да можете да придвижите страната ни напред.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след като заедно с министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов наградиха ученици, участвали и спечелили медали от международни състезания и олимпиади. 11 училища, които имат повече от двама медалисти на олимпиадите за периода от 01.06.2011 г. до 01.09.2012 г., получиха по 10 000 лв. Те са осигурени от Министерски съвет за предоставяне на допълнителни средства по бюджета на МОМН от централния бюджет за 2012 г. „ Използвайте парите и за научна дейност, но и по ваш личен избор, защото на тези години, животът е най-хубав.”, допълни още премиерът. „В Софийската математическа гимназия има най-много медалисти – 35, затова бих искал да обявя, че на това училище ще отпуснем допълнителни средства в размер на 10 000 лв.”, подчерта г-н Борисов.

„Можем да кажем, че днес даваме добър старт на новата учебна година. Нашите отлично представили се ученици са бъдещите водачи на нацията. За 2012 г. държавата е заплатила 100 000 евро за билети, за тези от тях, на които се е налагало да вземат участие в международни състезания, 1 000 053 лв. – по Национална програма за тяхната подготовка, около 1 300 000 лв. – за стипендии за талантливи деца.”, каза министър Игнатов. По думите му в Доклада за конкурентоспособност страната ни се е придвижва с 12 пункта напред, а в Класацията по конкурентоспособност на висшите училища – с 10 пункта. „Не сме имали такива успехи от години. Затова съм убеден, че талантливите деца наистина вече могат да открият своята реализация тук, в България.”, категоричен е министърът на образованието, младежта и науката.

Парични награди за високите постижения на учениците си, получиха НПМГ „Акад. Л. Чакалов” – София, СМГ „Паисий Хилендарски” – София, Американският колеж в София, Технологично училище „ Електронни системи” към Техническия университет – София, МГ „Д-р Петър Берон” – Варна, МГ „Атанас Радев” – Ямбол, МГ „Гео Милев” – Плевен, ОМГ „Акад. К. Попов” – Пловдив, ПМГ „Н. Обрешков” – Казанлък, ПМГ „Добри Чинтулов” – Сливен, ПМГ „Нанчо Попович” – Шумен.

Отличени бяха общо 62-ма ученици – 13 златни медалисти от олимпиади, 23 сребърни медалисти и 26 бронзови медалисти, които получиха и индивидуални подаръци.

Файлове

Споделете

GoTop