ДА ОТГЛЕДАШ ДОБРОДЕТЕЛНОСТ

ДА ОТГЛЕДАШ ДОБРОДЕТЕЛНОСТ

В детското заведение, което е накрая на града и за което всеки родител мечтае да настани детето си, работят с деца от 3 до 7 години. Малчуганите са 220 и на практика денят им минава сред природата около и във комплекса на детската градина. А тя има не просто двор, а истински екопарк. В него расте гора от „добродетели“.

Дебела сянка прави Дървото на радостта, друго изпълнява всяко желание, в трето детето може да намери приятел, който да го „изслуша“, да сподели с него радост и да му изпълни хиляда и едно желания.

„Партньорството и доверието между институциите и хората, които работят в тях, е нещо много ценно. Точно така работим с Регионалното управление на образованието“, разказва директорката. И дава съвсем пресен пример: „Децата ни пътуват много. Ходят на лагери, на изнесени обучения и при всяка организация срещаме коректно отношение и готовност да ни се помогне от страна на Регионалното управление. Те помагат да осъществим инициативата. Получаваме помощ и за учебната година. В периода 10 – 15 септември всяка година експертът от РУО по предучилищното образование е при нас, за да ни запознае с всички новости. Обсъждаме съвместно въпросите, които ни вълнуват, за да вървят нещата.“

Така наречените изнесени обучения са част от нестандартния учебен план в детската градина. Децата провеждат учебни ситуации сред природата, в обстановка, близка до темата на урочната единица. „В парка „Ксилифор“ децата се запознаха с различни животински и растителни видове. Чрез опити и експерименти опознават природата. Наблюденията ни са, че това прави урока интересен и забавен. Децата се чувстват много добре“, пояснява директорката. Затова ДГ „Светлина“ е и част от проекта „Големият лов на растения“. Той е създаден от британската Кралска ботаническа градина и в него участват деца от 15 държави.

В градината осигуряват на малчуганите и възможности да спортуват. Детското заведение разполага със собствен басейн, а треньорите по различните видове спорт са дипломирани специалисти да работят с малки деца. Подобни възможности предлага и прабългарската школа за оцеляване „Багатур“. Тя учи малките на много умения и възпитава у тях ценни качества – физически и духовни. „Децата се учат на истинските и стойностни неща, които със сигурност ще са им полезни в живота, например да бъдат комуникативни и да уважават човека. Да се самоконтролират. За всяка възрастова група е разработена подходяща програма, а заниманията са разчетени от 3- до 7-годишна възраст. Качествата и уменията, които се възпитават, отговарят на съответната възраст. Най-големите дори имат в програмата си обучение по езда и боравене с „оръжията“ на прабългарите. Идеята е не децата да бъдат агресивни, а да се възпитават, че силата и емоциите трябва да се контролират и да се използват само за добро“, разказва директорката. Друга възможност за общуване с природата е петъчният поход до парка „Аязмото“ (старозагорския парк „Митрополит Методий Кусев“). Това е т.нар. ден за развлечение.

В ДГ „Светлина“ се обръща голямо внимание на партньорството с родителите. „От първия момент, в който посрещаме децата, създаваме атмосфера на взаимно опознаване с тях и техните семейства. Убедени сме, че във възпитанието на децата ръка за ръка вървят учители и родители. Забързаният живот ни кара понякога да пропускаме важните неща. А те не опират само до това дали детето се е нахранило, дали е било послушно в детската градина, дали е спало в часовете, отредени за сън. Категорични сме и родителите го знаят – ние не сме детегледачки, а специалисти, които са подготвени и призвани да възпитават и обучават децата. Затова звучи нереално въпрос от рода на „Госпожата слушали те днес?“. Има и такива случаи“, споделя още директорката. Всеки месец родители и учители се събират по групи и обсъждат важните за малчуганите неща. Заедно – родители, учители, деца, ходят на кино. Любимо място за пикник са близките Старозагорски минерални бани. „Парти под звездите“ е другата съвместна инициатива. С нея се изпраща лятото и се посреща новата учебна година.

За екипа на „Светлина“ е изключително важно родителското доверие. Възпитателният процес е 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината и родителите трябва да бъдат отговорни. Да знаят, че тези неща не остават зад прага на детската градина, а продължават и в дома. Близо 90% от екипа на ДГ „Светлина“ днес са млади хора със стаж до 5 години. Подготвени са да работят с децата в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и в Тракийския университет. „Желанието ми е и се старая да мотивирам младите колеги. Радвам се на техния ентусиазъм и им пожелавам да го запазят“, споделя Йоанна Димитрова. А на въпроса защо днес хората биха избрали учителската професия, отговаря така: „Не искам да си мисля, че най-важна е заплатата, и съм го споделяла със своите колеги. Ако разчиташ само на това, че ще получаваш достатъчно пари, за да живееш добре, и заради това станеш учител – откажи се, докато е време.

Учителската професия е като професиите в изкуството – или е закодирано у теб още с раждането и някой ти помага да го развиеш и да го почувстваш, че това е твоето, или просто никога не ставаш учител.“ Йоанна Димитрова вече 12 години е начело на ДГ „Светлина“. Практиката я е научила, че прямотата в общуването с колегите е печелившият вариант. „Никой никому не прави услуга, премълчавайки истината. И ако усетя, че колежка се измъчва, не е доволна от реализацията си, направо ѝ казвам – сбъркала си си професията“, отбелязва тя. Вече 7 години в ДГ „Светлина“ разчитат и на професионалната подкрепа на ресурсен учител. Помощта му се оказва безценна преди години, когато детската градина е и първото заведение в града, отворило врати за всички деца.

Предизвикателство е да се работи с тези, които изпитват някои видове затруднения. „В началото имахме 14 деца със специални образователни потребности и ни беше много трудно“, връща лентата назад Димитрова. Тя и колегите ѝ се учат заедно с родителите как да работят с децата и те да постигат напредък. „За нас беше важно да разберем, че става дума за състояние, което не може да се промени. А веднъж приели действителността, подбираме подходящия ресурс за работа и с детето, и с родителите, който ще доведе до желания резултат.“ Димитрова не може да се съгласи, че успехът на една образователна институция може да бъде подарък. Успехът е плод на изключително много труд. Благодарение на него от някогашната седмична детска градина със затихващи функции днес „Светлина“ е желана от родителите в целия град, дори и от най-отдалечените квартали.

Автор: Татяна Дикова/в. „Азбуки“

Споделете

GoTop