ДЪРЖАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА ШВЕЙЦАРИЯ ПО ОБРАЗОВАНИЕ, НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ИНОВАЦИИ МАУРО ДЕЛ`АМБРОДЖО ЩЕ ПОСЕТИ БЪЛГАРИЯ ПО ПОКАНА НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФ. ТОДОР ТАНЕВ

Държавният секретар на Конфедерация Швейцария по образование, научни изследвания и иновации Мауро Дел`Амброджо ще посети България на 15 и 16 септември 2015 г. по покана на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев.

На 15 септември двамата ще открият учебната година в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Проф. Д-р Георги Павлов“ в София. Тази гимназия, както и Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов“ – Казанлък, са първите две училища в България, в които по швейцарски модел пилотно се въвежда дуалното образование.

Въвеждането на дуалното образование в България се осъществява по проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система” в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество (2015-2019 г.). Общият бюджет на проекта е 3 530 000 швейцарски франка, като приносът на Конфедерация Швейцария е 85%.
На 16 септември в хотел „Балкан“, министър Тодор Танев и държавен секретар Мауро Дел`Амброджо ще открият първото заседание на Форума по дуално образование, чиято цел е да координира усилията на всички заинтересовани страни за навлизането на дуалната система в българското образование, след което ще дадат съвместна пресконференция в МОН.
В рамките на посещението си в България държавният секретар на Конфедерация Швейцария по образование, научни изследвания и иновации Мауро Дел`Амброджо ще посети АгроБиоИнститута в София. На срещата ще бъдат обсъдени два проекта, финансирани от тематичния фонд. „Изследвания“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество: проект „Индустриални отпадъчни води“, изпълняван от АгроБиоИнститута, и проект „Социални неравенства и регионални различия при прехода от образование към заетост в България”, изпълняван от Института за изследване на обществата и знанието на БАН.

Споделете

GoTop