ДЕЦА В УГАНДА УЧАТ БЪЛГАРСКИ ПЕСНИ И ТАНЦИ

ДЕЦА В УГАНДА УЧАТ БЪЛГАРСКИ ПЕСНИ И ТАНЦИ

Ученици в Уганда се учат да пеят български песни и да играят наши хора. Това става благодарение на Даниел Делибашев, който е създал училище в африканската страна и помага на местни деца. Той беше награден с почетна грамота от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. На среща в МОН двамата обсъдиха възможностите за разширяване на разпространението на българската култура, музика и танци сред учениците в Уганда.

Даниел Делибашев е построил с помощта на дарители училище с детска градина и спално помещение за около 300-350 деца на 50 км от столицата Кампала. В него учат и получават подслон предимно сираци и изоставени деца, каквито има много в африканската страна. Благодарение на песните те научават отделни думи и изрази на български. Засега езикът ни не се преподава в училището, но се обмисля в бъдеще да се осигури обучение по български език за деца, които планират да продължат образованието си в България. В момента повечето от тези ученици имат спонсори българи, които плащат годишната им такса за обучение в училището в размер на 390 лева.

Министерството на образованието и науката може да подпомогне училището като осигури книжки за историята и културата на България на английски, какъвто официалният език на преподаване там. Обсъждат се и възможностите български студенти по африканистика да карат специализация в училището.

Представители на български фолклорен ансамбъл се предвижда да посетят Уганда и да преподават народни танци, които много се отдават на местните деца. В училището скоро заминават две доброволки от България, които ще подпомагат дейността му.

Споделете

GoTop