ДЕКАРТ И МОНТЕН ВЛЯЗОХА В ИЗБИРАЕМАТА МАТУРА ПО ФИЛОСОФИЯ

ДЕКАРТ И МОНТЕН ВЛЯЗОХА В ИЗБИРАЕМАТА МАТУРА ПО ФИЛОСОФИЯ

Философско есе върху фрагменти от възгледите на Декарт и Монтен беше основната задача на избираемата матура по философия като общообразователен предмет, която се проведе днес. Изборът беше между „Онези, които вървят много бавно, но винаги следват правия път, могат да направят много повече от други, които тичат, но се отдалечават от него“ на Декарт и „И ако можем да бъдем учени с учеността на другите, то мъдри можем да бъдем само със собствената си мъдрост“ на Монтен. От зрелостниците се очакваше също да анализират казус и да отговарят на въпроси за емпатията, Едиповия комплекс и добродетелта.

Матурата по философия бе един от трите изпита по общообразователни предмети, които се проведоха тази сутрин. Другите два бяха по история и цивилизации и по математика. Общо 448 зрелостници се явиха на тях. Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин от журналистката от в. „Аз-Буки“ Зина Соколова.

Тестът по история и цивилизации съдържаше въпроси, свързани с правата на гражданите на ЕС, битката при Одрин, Чипровското въстание и др. Първата част включваше 15 задачи с избираем отговор, а втората 10 задачи за създаване на свързан текст.

Най-много младежи избраха допълнителен изпит по математика – 244. Тестът включваше 23 задачи – 20 с избираем отговор и 3 със свободен отговор с аргументация и обосновка на решенията.

Днес в 14:00 часа започват допълнителните държавни зрелостни изпити по профилиращите предмети – български език и литература, философия, история и цивилизации, математика. Матурите по желание ще продължат до 1 юни.

Споделете

GoTop