ДЕНИЦА САЧЕВА: ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ+ Е СИМВОЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ИДЕЯ!

ДЕНИЦА САЧЕВА: ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ+ Е СИМВОЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ИДЕЯ!

„Еразъм +“ е една от най-успешните програми на Европейската комисия. Тя е надежда за успешното развитие на младите хора в Европа и е част от политическия дневен ред за сектор „Образование и обучение“ на всички страни членки на Европейския съюз. За времето на съществуването си тя се превърна в един от символите на европейската идея.“ Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на неформалната среща на директорите на националните агенции по Програма „Еразъм+“ в сектор „Образование и обучение“, на която София е домакин.
Деница Сачева очерта и основните приоритети пред Българското председателство на Съвета на ЕС в сферата на образованието, сред които са развитието на дигиталните умения на учениците и приобщаването на всички деца към образователната система. Заместник-министърът посочи, че цифровите умения са необходими за всеки човек, който иска да се развива.
Приветствия към участниците в конференцията отправиха и г-жа Моника Панайотова, заместник-министър за Българското председателство на Съвета на ЕС и г-жа Барбара Нолан, началник отдел „Б4“ в Главна дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“ на ЕК, която отговаря за Програма „Еразъм+“.
На срещата бяха обсъдени възможностите пред Програма „Еразъм +“ след 2020 г, както и резултатите от нея до момента. Участниците обсъдиха бъдещия формат на Програмата, възможните инвестиции в следващите бюджетни рамки, разширяването на обхвата й, мобилността и други теми. По време на дискусиите бе поставен и въпросът за опростяването на процедурите за кандидатстване, намаляването на административната тежест и въвеждането на преференции за тези, които участват за първи път. Основен акцент бе поставен и върху ролята на учителите както за бъдещето на програмата, така и за цялостната визия на образованието в Европа.
Директорите на националните агенции по „Еразъм +“ излязоха с конкретни препоръки за новия формат на програмата, които да бъдат разгледани по време на Съвета на министрите на образованието на държавите членки на Европейския съюз през май тази година. Очаква се тогава министрите на образованието на всички страни членки на ЕС да направят официални заключения за бъдещето на програма „Еразъм+“.

Споделете

GoTop