ДЕНИЦА САЧЕВА: СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ ЕВРОПЕЙЦИ ЩЕ СА ХОРАТА С ДИГИТАЛНИ И ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ УМЕНИЯ

ДЕНИЦА САЧЕВА: СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ ЕВРОПЕЙЦИ ЩЕ СА ХОРАТА С ДИГИТАЛНИ И ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ УМЕНИЯ

Младите хора трябва да бъдат насърчавани да правят опити като предприемачи още преди да завършат училищното си образование. Предприемаческите и дигиталните са две от ключовите умения за бъдещето. Те са вписани в новата Препоръка за ключовите компетентности, изработена по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на конференцията „Дигитални и предприемачески умения за приобщаващи, сплотени и иновативни общества“ в Брюксел. В обсъжданията участваха комисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, както и българските евродепутати Ева Мейдел и Андрей Новаков.

Заместник-министър Сачева заяви, че трябва да се увеличат инвестициите не само в изграждане на модерна образователна инфраструктура, но и в развитие на умения у следващото поколение европейци. Според нея тези граждани трябва да притежават знания в областта на роботиката, изкуствения интелект и облачните технологии, както, за да се извлекат максимални ползи за европейската икономика, така и за да могат да постигат по-добро личностно развитие.

„Учителите трябва да боравят добре с новите технологии в преподаването, общуването и връзката с децата и да формират дигиталните умения на бъдещето. Те имат стратегическа роля за реализацията, личностното развитие и за преодоляване на дигиталното разделение в обществото“, посочи заместник-министърът. Тя подчерта, че отварянето на учебната среда и разработването на програми за дуално образование ще насърчат предприемаческите и ориентираните към иновации нагласи у учениците.

„В контекста на Еразъм + обсъждаме увеличаването на мобилността за децата, учителите и учените. Трябва да обърнем сериозно внимание на професионалното образование, както и на медийната грамотност сред всички европейци. Необходими са усилия, за да направим така, че те да използват дигиталните и предприемаческите си умения за собствено благосъстояние и за развитие на обществата“, добави още Деница Сачева.

Споделете

GoTop