ДЕНИЦА САЧЕВА: ЦИФРОВИТЕ УМЕНИЯ СА НЕОБХОДИМИ НА УЧИТЕЛИТЕ

ДЕНИЦА САЧЕВА: ЦИФРОВИТЕ УМЕНИЯ СА НЕОБХОДИМИ НА УЧИТЕЛИТЕ

„Цифровите умения са необходими на учителите, защото те трябва да научат на тях всички останали. Задължително е учениците да работят с дигитални технологии, но наред с цифровите, те трябва да придобиват и социални умения. Днес не знаем кои ще са професиите на бъдещето, но със сигурност те ще бъдат свързани не само с технологии, а с хора и със смисъл. Това прави учителската професия една от тях“.

Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на Второто издание на Глобалния форум на жените лидери, посветен на предизвикателствата на дигиталния преход. Той се проведе под надслов „Да вдъхновим дигиталните лидери на бъдещето“ като част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС и под патронажа на еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

Еврокомисарят изложи мисълта, че ако искаме Европа да играе във Висшата лига на цифровите лидери трябва да насърчим по-голямото участие на жените в технологиите. Тя допълни, че бъдещето на Европа е цифрово, но то трябва да бъде изградено около идеята да служи на хората, които трябва да останат управляващи машините и всички процеси, свързани с технологиите. „Това е истинската добавена стойност на европейския подход – да запазим човека в центъра“ – допълни еврокомисар Габриел и поясни, че по време на дигиталната трансформация жените ще имат ключова роля и трябва да им бъде дадена възможността да бъдат лидери, професионалисти и предприемачи.

В своето обръщение към участниците във форума, министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова представи статистика, според която България е сред най-добре класираните държави по отношение на равенството между половете. „Гордеем се със статистиката, която ни показва, че работещите жени в IT сектора у нас са 28% спрямо само 16% средно за ЕС. Имаме най-високия дял на жени студенти в ITC технологиите – 34% при средно 17% за ЕС, в сферата на научно-изследователската дейност –51% жени в сравнение със средноевропейският дял от 21%. Жените у нас са добре образовани и това също го доказват данните. Имаме и един от най-високите дялове на жените ръководители – 38%, при 33% средно в Европа“ – заяви министър Павлова.

Глобалният форум на жените събра още водещи представители на национални и международни институции, компании и неправителствени организации от България и Европа.
По време на дискусиите участниците очертаха основните дигитални тенденции на настоящето и бъдещето, както и необходимите умемения на бъдещето цифрово общество.

След успеха на първото издание на Глобалния форум на жените лидери от май 2016 г., целта на втория форум бе да покаже как правителствата и бизнесът могат да ускорят и улеснят дигиталната трансформация на Европа, възползвайки се от възможностите на технологиите и същевременно овладявайки потенциалните заплахи. Организатор на събитието е Съветът на жените в бизнеса в България.

Програмата включи два работни панела – “Дигиталната трансформация на Европа” – перспективи и предизвикателства, модериран от Лидия Шулева, бивш вицепремиер на България и член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България, и Дигиталните умения на бъдещето, модериран от Цветанка Минчева, член на УС на УниКредит Булбанк.

Споделете

GoTop