ДИГИТАЛНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ: КРЕАТИВНОСТ, ДОСТЪП ДО УМЕНИЯ, ГОЛЯМА ВЪЗМОЖНОСТ

ДИГИТАЛНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ: КРЕАТИВНОСТ, ДОСТЪП ДО УМЕНИЯ, ГОЛЯМА ВЪЗМОЖНОСТ

Креативност, достъп до умения, голяма възможност, творчество. Така определиха дигиталните технологии участниците в Първия панел „Дигиталните технологии като ускорител на възможности“ по време на форума „Образование за утрешния ден“ с модератор Нели Колева.

Създаването на платформата „Дигитална раница“ е най-големият резултат в процеса на дигитализиране на българското образование с помощта на европейско финансиране, посочен от Светослав Насвади, експерт към проекта. По думите му това е платформа за всички – за учителите тя е възможност да създават електронни ресурси, а за учениците да обогатяват знанията си. Тя позволява и на родителите да проследяват резултатите на децата. Отбелязано бе, че по време на COVID пандемията българските ученици успяха бързо да преминат към онлайн обучение, благодарение на създадените при стартирането на проекта акаунти на всички ученици в системата. Акцент бе поставен и върху квалификацията на учителите, както и на осигуряването на техника и електронни ресурси за всички училища – дисплеи, компютри и други устройства. Над 18 000 учители вече са обучени да работят с Дигиталната раница и да създават образователни ресурси. Те споделиха, че по този начин ще могат не само да привличат, но и да задържат вниманието и интереса на учениците си, както и да са „в крак“ с поколенията.

Над 73 000 деца са усъвършенствали дигиталните си умения, стана ясно по време на форума. Към момента дигиталната раница съдържа близо 300 урока от учител за учител, над 550 уроци за лично ползване, 230 дарени образователни ресурси, над 10 000 свободни ресурси, над 517 видеоуроци за общообразователна подготовка, както и 14 000 общообразователни въпроси, с които ще бъде направена образователна игра за различни класове.

Голяма гордост за екипа е оборудването на петте специализирани училища с техника, която позволява на децата с увреден слух и зрение да комуникират.

„Технологиите не могат да заменят човека, защото не ни обясняват, а госпожата обяснява“, така деца от СУ „Христо Ботев“ в Карнобат обобщават ролята им във видео, заснето от техни по-големи ученици. Директорът Иван Стоянов разказа, че са създали студио в училището, където екип от деца от различни възрасти канят гости, изучават дигитални технологии, как да ги употребяват, да подготвят въпроси и да учат, докато слушат госта. После оценяват работата си, има и конкуренция, и екипност.

За работа по групи и търсене на решение на въпроси говори Йорданка Неделчева, директор на 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в София. Тя отбеляза, че учителите правят интегрирани уроци чрез съвместно планиране и разработване на дейности. В 6 клас например имат задача да решат следния проблем „Как да осветим домовете си за Коледа, ако нямаме електрически ток?“, като в работата им се включват възможности от Дигиталната раница на МОН.

Учителката по информационни технологии от ОУ Александър Георгиев Коджакафалията“ Таня Сребрева посочи, че игрите на Minecraft и Lego дават възможност на учениците да експериментират. Това са инструменти, с които децата работят в екип, сътрудничат си и развиват критическо мислене, посочи тя. По този начин ученици се направили виртуална разходка до космическа станция, пресъздали са Стария Несебър, а преди това са изучили историята на всяка сграда и факти. В Бургас са въвели предмет „Космически изследвания“. Дигиталната трансформация развива творчеството и сътрудничеството, заключи Сребрева.

Форумът „Образование за утрешния ден“ прoдължава през целия ден като учители, директори, ученици, университетски преподаватели, предприемачи и представители на неправителствени организации представят своя опит и добри практики за ефективно използване на дигиталните технологии за подобряване на качеството на преподаването и ученето. Гостите имат възможност да посетят и образователно изложение, на което различни организации и училища демонстрират разработени от тях дигитални ресурси, материали и иновации, които прилагат в обучението на ученици.

Споделете

GoTop