ДИЯН СТАМАТОВ: ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ТРЯБВА ДА Е АТРАКТИВНО

ДИЯН СТАМАТОВ: ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ТРЯБВА ДА Е АТРАКТИВНО

Работим за това професионалното образование да стане атрактивно, за да привлича децата в гимназиите и така да се подготвят кадри, които да се реализират на пазара на труда. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов по време на форума „Бизнесът в България и кадрите! Липсват! Как да се справим“, организиран от БТПП и сп. „Бизнес клуб“. Според зам.-министъра това може да стане само ако учениците видят успял човек в дадена професия. Нужни са добри примери, смята Стаматов. По думите му за подготовката на качествени кадри е необходимо хората от практиката да са плътно до учителя. Само така децата ще усвоят професия и ще могат да си намерят работа.

Зам.-министър Стаматов съобщи, че с промени в закона за професионалното образование се предвижда учениците да имат повече практика. В момента 140 000 деца се готвят за различни професии. Според него партньорството с бизнеса и местните власти е изключително важно. Затова професионалните гимназии преминават на подчинение на общините. Идеята е по места, според потребностите на региона, да може по-гъвкаво да се решава кои професии да се изучават.

Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева изтъкна, че бизнесът трябва да е водещ при решението какви кадри са необходими. Водещи са бизнес инструментите, образованието ще ги последва, смята тя. Везиева посочи, че хора от бизнеса трябва да влязат и в часовете по предприемачество в училищата.

Според зам-министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев е много важно какво се предлага на младите хора като среда за работа, качество на живота и удовлетвореност. По думите му има сериозен проблем и с хора над 54 години, които са квалифицирани, но нямат работа, защото бизнесът не може да им предложи позиции според квалификацията им.

Споделете

GoTop