ДИЯН СТАМАТОВ: ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В МАТУРИТЕ ТРЯБВА ДА СА РАВНОПОСТАВЕНИ

ДИЯН СТАМАТОВ: ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В МАТУРИТЕ ТРЯБВА ДА СА РАВНОПОСТАВЕНИ

Всички участници в изпитите трябва да са равнопоставени, заяви в предаването Денят започва“ по БНТ заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Темата с преписването на матурите става актуална всяка година по това време. От 2015 година обаче, още по времето на проф. Тодор Танев като образователен министър, беше взето решение контролът да е изключително засилен и преписвачите да не бъдат допускани до матурите. Тази година на зрелостния изпит по български и литература на 18 май ще се явят 52 089 ученици. На втория задължителен изпит – на 20 май, ще се явят 52 990 зрелостници. За изпит по желание на ученика са записани 568 абитуриенти. Идва ли краят на преписването – това е големият въпрос, който ще търси отговора си и през 2016 година.

Честната игра е необходима тогава, когато човек е подготвен, за което аз много апелирам абсолютно всички, които се явяват на изпитите след два дни, е да представят онова, което са научили през последните години и да не разчитат по никакъв начин на допълнителни средства, от каквото и да е естество, посъветва Диян Стаматов. Той посочи, че в интернет пространството вече се предлагат отговори, без самите въпроси за матурите още да са детайлизирани. Това е чиста измама.

В изпитния процес ще бъдат ангажирани 14 хиляди души. Камерите в училищата са свързани с МОН и регионалните инспекторати. Освен това има допълнителни индикатори, които ще улавят съмнителни движения по време на изпитите, съобщи Стаматов. Той допълни, че по време на изпитния ден освен учениците, учителите също няма да имат телефони при себе си.

Споделете

GoTop