ДНЕС СЕ ПРЕКЛАНЯМЕ ПРЕД ПОДВИГА НА ХРИСТО БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО

ДНЕС СЕ ПРЕКЛАНЯМЕ ПРЕД ПОДВИГА НА ХРИСТО БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО

С тържествена церемония пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина столичани се преклониха пред подвига на Христо Ботев, неговите четници и на всички герои, загинали за свободата на България.

В словото за значението на делото на Христо Ботев и на падналите за свободата и независимостта на България заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов говори за идеите на гениалния поет, които стоят в основата на нашето модерно разбиране за отстояване на националния интерес, но също и за включване на България в европейското и световно развитие.

Бе подчертано, че както Христо Ботев, така и другите борци за свободата на родината са защитавали ценности, които с в основата на европейското единство днес.

Заместник-министърът на образованието и науката г-жа Ваня Кастрева, която бе на церемонията в Борисовата градина, поднесе цветя пред паметника на Христо Ботев.

За 139-годишнината от саможертвата на Христо Ботев и неговата чета се преклониха представители на държавната и местна администрация, неправителствени организации, военнослужещи, ученици и учители от столични училища, и много граждани.

По-късно заместник-министър Кастрева се включи в ритуалното четене на Ботеви творби по проект „Ученици четат Ботев в метрото“. Инициативата на РИО –София-град и Столична община се осъществи на метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“ по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Г-жа Кастрева и Бетина Станчева, ученичка в XI класа на Националната търговско-банкова гимназия, рецитираха стихотворението „Майце си“.

Много граждани се спираха и станаха свидетели на незагасващия плам на Ботевото слово, изразяван чрез четене на ученици на емблематичните за българската литературна класика огнени стихове. Проектът цели чрез четенето участниците да навлизат в Ботевия ритуал на отказ от личното, битовото и делничното и възприемането на обществения идеал като водещ мотив в решенията и постъпките на индивида.

Споделете

GoTop