ДУАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ МОЖЕ ДА ВЪРНЕ ДОВЕРИЕТО В ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

ДУАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ МОЖЕ ДА ВЪРНЕ ДОВЕРИЕТО В ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Голямото предизвикателство е да генерираме взаимно доверие между институциите и бизнеса. Трябва да имаме зряло съучастие на бизнеса в дуалното образование. Това заяви заместник-министър председателят Томислав Дончев при откриването на Националната конференция за дуалното обучение, организиран от МОН и българо-швейцарския проект ДОМИНО. Във форума, който е част от събитията в България в рамките на Европейската седмица на професионалните умения, участваха посланиците на Швейцария, Австрия и Германия, ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев, директори на значими компании, които успешно провеждат дуално обучение и директори на професионални гимназии, учители и ученици.

По думите на Томислав Дончев общото между народите, които са променили съдбата си е, че са правили две неща – силно образование и силни институции. Затова образованието трябва да е приоритет №1 за всяко правителство.

Чрез дуалното обучение има шанс да се върне доверието в професионалното образование, смята министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Според него възможността учениците да се учат чрез работа и в движение, а не само чрез традиционните дисциплини, е пътят към по-добро позициониране на пазара на труда.

От години се говори за обучение през целия живот, а бързите темпове на развитие на цифровизацията правят от нея незаобиколим елемент от всяко успешно професионално обучение, заяви в приветствието си от името на Европейската комисия българският комисар с ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“ Мария Габриел. Тя посочи, че цифровизацията не е територия, запазена само за тесните специалисти, а трябва да бъде неделима част от основните умения, с които разполагат българските и европейските ученици, студенти, заетите в малкия и средния бизнес, в големите корпорации. По думите й Европа има нужда от развитието на таланта и уменията на всеки свой гражданин, включително и цифровите.

По време на форума представители на бизнеса дискутираха с директори на професионални гимназии и представители на МОН и Министерство на икономиката възможностите за развитие на дуално обучение.

Министър Красимир Вълчев специално благодари на посланиците на Швейцария, Австрия и Германия, че техните правителства са инвестирали в проекти за дуално обучение. Той изтъкна, че амбицията на България е да увеличи съфинансирането, за да може да се разширява този успешен модел, осигурил работа на хиляди млади хора. Затова министърът апелира фирмите да отворят врати за учениците, за да могат те да изберат да учат професия. Родителите трябва да разберат, че се очаква занапред ръст на доходите точно на хората с професионално образование, посочи той. Вълчев увери, че МОН има готовност да разшири административно приема в професионалните гимназии, защото през следващите години ще са големи очакванията към образователната система.

Актуализиране на учебните програми и повече часове по чужди езици, възможности за обучения на наставници, създаване на база данни от предприятия, които обучават чрез работа, бяха част от темите, дискутирани на форума. Участниците споделиха идеи за това какви мерки биха облекчили бизнеса, за да се разширява дуалното обучение.

Споделете

GoTop