ДВОЙНО ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА ЗА СТИПЕНДИАНТИТЕ ПО „ФУЛБРАЙТ“

ДВОЙНО ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА ЗА СТИПЕНДИАНТИТЕ ПО „ФУЛБРАЙТ“

България ще предоставя двойно повече средства за стипендиантите на българо- американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. От следващата година държавата ще участва с 364 000 щатски долара вместо с 182 000 щатски долара, реши днес правителството.

С финансирането ще бъдат увеличени размерите на сегашните стипендии и ще се осигурят стипендии за повече български студенти. Сега комисията финансира годишно само петима, записани в магистърски или докторски програми, а качествените кандидати са повече.

Предвидени са също повече средства за българските изследователи. Сега не се предлага финансова подкрепа за придружителите на българските учени в САЩ за транспорт, квартира или други разходи. Допълнителното финансиране би позволило да се коригира този дисбаланс и да се привлекат семейни български учени в началото на кариерата им.

Комисията за образователен обмен „Фулбрайт“ е част от споразумението между правителствата на България и САЩ. Стипендиантите са задължени да се върнат в страната си за най-малко две години след приключване на програмата. Това гарантира, че поне за този период те ще приложат в родината си придобитите знания и умения.

Споделете

GoTop