ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИК КОНТРОЛИРА КАЧЕСТВОТО НА СОФТУЕРА НА ГОЛЯМА БАНКА

ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИК КОНТРОЛИРА КАЧЕСТВОТО НА СОФТУЕРА НА ГОЛЯМА БАНКА

Кирил Тодоров, който сега завършва XI клас във Варненската търговска гимназия „Георги Раковски“, вече получи и прие предложение за работа в софтуерния отдел на банка KBC. Той става част от QA екипа, който отговаря за контрола на качеството на софтуера и функционалностите на сайта на банката.

За него този тип работа не е новост. Вече има опит на сходна позиция в компанията „Таксбак“, занимаваща се с данъчни услуги и обработка на документи на клиенти от различни държави, основно САЩ и Канада. Кирил кара стаж в отдел „Програмиране и софтуерни разработки“ на фирмата в рамките на проекта „Ученически практики 2“, който дава възможност на ученици от професионални гимназии да придобият опит в реална работна среда. Там той се специализира в откриване на „бъгове“ и слабости в софтуера.

„Това, което научих в „Таксбак“, е много ценно. То отваря врати за моята бъдеща кариера“, разказва Кирил. Действително предложението за работа от банката идва още преди да е завършил 11-и клас. Идеята е първо да изкара едномесечен тестови период, в който да бъде обучен и въведен в дейността, след което да започне постоянна работа там. Той ще я съчетава с ученическите си задължения във Варненската търговска гимназия, където учи „Икономическа информатика“, а догодина ще е абитуриент.

Работата по контрола на качеството е важна, защото недоволен клиент означава загубен клиент, обяснява Кирил. Той обаче не крие, че за него това е само първа стъпка. Има амбиции да се развива като програмист в банката и да продължи след време на по-висока позиция. За определени длъжности на по-високо ниво обаче се иска бакалавърска степен. Затова Кирил планира след завършването си да продължи да работи в банката, като паралелно с това се запише да учи и висше образование. Така след завършването си ще има не само диплома, но и необходимия стаж и опит за желаната от него позиция, което би му дало безспорно предимство.

Споделете

GoTop