ЕК ОТПУСКА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“

ЕК ОТПУСКА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“

Над 39 милиона евро ще отпусне Европейската комисия по програма „Еразъм+“ за проекти за мобилност на ученици и учители, както и за други съпътстващи дейности през 2019 г. Бюджетът е увеличен със 7% спрямо настоящата година, стана ясно на Валоризационна конференция по програмата.

От началото на „Еразъм+“ през 2014 г. до момента са одобрени 1594 проекта за образователна мобилност на стойност над 106 млн. лв. На обмен в образователни институции в страните от ЕС са били близо 55 000 ученици и преподаватели, съобщи директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси Петьо Кънев.

Според заместник-министъра на образованието и науката Петър Николов проектите са начин за запознанство на младите хора и елитите на Европа. „Това не са само проекти за развиване на социални инициативи. Участниците в тях моделират нашата бъдеща национална и европейска идентичност“, посочи Николов. Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев добави, че програма „Еразъм+“ предоставя възможности и същевременно търси инициативност. Той подчерта, че младите хора не трябва само да изискват, а и да участват в изграждането на европейския облик на страната. „Държавата се стреми да поощрява среда, в която такива програми да се развиват и да дават повече възможност за всички“, каза още Георгиев. По време на конференцията бяха раздадени отличия и сертификати за качество на изпълнение на проектите по програмата „Еразъм+“ на детски градини, училища и организации от цялата страна.

Споделете

GoTop