ЕКИПИ ОТ ИНСТИТУТИ НА БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ РАБОТЯТ ПО ПРИОРИТЕТНИ ЗА СТРАНАТА НИ НАУЧНИ НАПРАВЛЕНИЯ

ЕКИПИ ОТ ИНСТИТУТИ НА БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ РАБОТЯТ ПО ПРИОРИТЕТНИ ЗА СТРАНАТА НИ НАУЧНИ НАПРАВЛЕНИЯ

Днес, 31 юли 2012 г., министър Сергей Игнатов посети Института по органична химия с Център по фитохимия към Българската академия на науките. Проф. д-р Евгений Николов, зам.-председател на БАН, и проф. д-р Владимир Димитров, научен секретар на БАН и зам.-директор на института, запознаха министър Игнатов с разработваната понастоящем програма „Интелигентно оползотворяване на националното биоразнообразие за икономическо развитие и устойчив растеж“, която е сред приоритетите на Академията. Целта е да се работи системно по оползотворяване на националното биоразнообразие чрез създаването на продукти за здравето на човека с превантивно въздействие и с доказана икономическа ефективност – хранителни добавки, лечебни добавки и други търсени на съвременния глобален пазар сродни продукти за подобряване на качеството на живота.

Министър Сергей Игнатов посети Лабораторията по ядрено-магнитен резонанс и спектроскопия. В модерния си вид лабораторията е създадена чрез инфраструктурни проекти за над 2,5 милиона лева, финансирани по линия на фонд „Научни изследвания“. Лабораторията е разпозната европейска инфраструктура – включително в европейската мрежа, финансирана по линия на Седма рамкова програма на Европейския съюз. С тази апаратура се изследват природни продукти, биологични процеси както и нови материали с предназначение за фармацията и за съвременните технологии.

Министър Сергей Игнатов оцени високо амбициозните проекти, по които се работи в института. По време на разговора си с учените той подчерта, че точно такъв вид научни разработки са сред приоритетите, които очерта правителството – разработки, които са с конкретна насоченост към практиката и към потребностите на съвременния глобален потребителски пазар. Проф. д-р Владимир Димитров запозна министър Игнатов с успешно действащи партньорства с малки български компании, които дават възможност за по-голяма гъвкавост при осъществяването на съвместните проекти.

По-късно министър Сергей Игнатов посети Института по металознание, технологии и съоръжения с Център по хидроаеродинамика към БАН. По време на срещата директорът на института чл.кор. Стефан Воденичаров говори за основни приложни проекти, осъществявани от учените с насоченост към продукти, свързани с осигуряването на националната сигурност и с предотвратяването на враждебни акции. Министър Игнатов разгледа профилирани експозиции. Първата изложба показва продукти с широко гражданско приложение. Втората експозиция дава представа за широката гама специализирана продукция с военно предназначение – изделия, които са и с добър прием на международния пазар и по-конкретно – от страна на държави, които членуват в НАТО.

Срещите с ръководни екипи от институти на Българската академия на науките и висши училища са и част от поредица консултации за работната група, сформирана от министър Сергей Игнатов, с фокус върху програмирането на финансиране на образованието и науката чрез фондовете на Европейския съюз за периода 2014-2020 година.

Споделете

GoTop