ЕМИЛИЯ ЛАЗАРОВА: ДИГИТАЛНАТА ГРАМОТНОСТ ТРЯБВА БЪДЕ ПО-ШИРОКО ЗАСТЪПЕНА ВЪВ ВСИЧКИ УЧЕБНИ ПРЕДМЕТИ

ЕМИЛИЯ ЛАЗАРОВА: ДИГИТАЛНАТА ГРАМОТНОСТ ТРЯБВА БЪДЕ ПО-ШИРОКО ЗАСТЪПЕНА ВЪВ ВСИЧКИ УЧЕБНИ ПРЕДМЕТИ

Уменията за работа с цифрова информация, дигитално-медийната грамотност и критичното мислене трябва да бъдат по-широко застъпени хоризонтално в учебните предмети. Това се обсъжда в работната група, която изготвя нова визия за учебните програми, съобщи заместник-министърът на образованието и науката д-р Емилия Лазарова по време на форума „Заедно в борбата с кибертормоза на деца“.

Тя посочи, че в новите учебни програми по компютърно моделиране за 3. и 4. клас и в актуализираните програми по информационни технологии за 5.-10. клас тези теми са застъпени и има специално посветени уроци на тях. В часовете на класа киберсигурността и кибертормозът също са част от задължителните теми, обясни Емилия Лазарова.

През този месец Министерството на образованието и науката издаде насоки за работа с изкуствен интелект, които бяха изработени с помощта на много организации, ангажирани с проблемите на образованието на децата и учениците и имат препоръчителен характер, стана ясно от думите ѝ.

МОН отчита ясно реалностите на съвременния свят. Вече всички ученици, учители и директори в образователната системата имат своя електронна идентичност. Функционира и дигиталната раница, която дава огромни възможности на преподавателите и учениците.

„Същевременно с това сме наясно и какви могат да бъдат проблемите, свързани с киберсигурността и кибертормоза“, посочи Емилия Лазарова. Тя изтъкна, че децата са особено чувствителни. Затова и МОН взема мерки както за превенция на такива случаи, така и за психологическа подкрепа на пострадали деца. През есента на миналата година беше проведено изключително полезно обучение на националната мобилна група за психологическа подкрепа. Целта е на децата да бъде оказана помощ и да имат такива психологически модели, с които да се справят по-лесно с преживения тормоз, обясни зам.-министър Лазарова по време на форума.

В него участваха и заместник-кметът на София по Дигитализация, иновации и икономическо развитие Иван Гойчев, заместник-председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента Мюмюн Мюмюн, началникът на Регионалното управление по образованието София-град Ваня Кастрева, представители на МВР, Агенцията за закрила на детето и други институции. Организатори са Българската академия за сигурност и медия „Стандарт“.

Споделете

GoTop