Г-ЖА НЕЛИ КРУС, ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕК И ЕВРОКОМИСАР ЗА ЦИФРОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, ПОСЕТИ 137. СОУ „АНГЕЛ КЪНЧЕВ”- СОФИЯ

Г-ЖА НЕЛИ КРУС, ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕК И ЕВРОКОМИСАР ЗА ЦИФРОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, ПОСЕТИ 137. СОУ „АНГЕЛ КЪНЧЕВ”- СОФИЯ

На 20 септември 2012 г. заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова приветства г-жа Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар за цифровите технологии в 137. СОУ „Ангел Кънчев“ в София.

Г-жа Нели Крус е на официално посещение в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов и във връзка с участието й в Регионална конференция на тема: „ Цифровата програма за Европа: реалност или все още предизвикателство”, която се провежда под неговия патронаж. Мотото на конференцията е „Учене чрез електронно образование” и заместник-министър Милена Дамянова се включи с презентация „Информационни технологии в българското училище” в панела „Е-управление за обучение чрез е-образование”. Тя сподели положителни практики за използване на информационните технологии в училищата, ориентирани към усвояване на практически умения за работа с ИКТ и изграждане на информационна култура.

В тази връзка по покана на Министерството на образованието, младежта и науката г-жа Нели Крус посети 137. СОУ „Ангел Кънчев”, където учениците демонстрираха първата българска образователна технология. Софтуерният продукт е изцяло българска разработка на стартираща младежка компания и е предназначен да отговори на нарасналите потребности за интерактивност на образователния процес, чрез повишаване интереса на учениците към него. Софтуерът се управлява с помощта на жестове и реагира на естествените движения на учениците, което за тях е изключително интересно.

Пред погледа на присъстващите гости и под ръководството на своята учителка по информационни технологии г-жа Миленкова, учениците проведоха урок по математика на тема „Естествени числа”. Под формата на игра, само чрез помахване с ръка, подскоци и поритване с крак, учениците с общи усилия познаха верните отговори и показаха много добри умения за екипна работа. В урока се включи и самата г-жа Крус, която заедно с един от малчуганите Мартин трябваше да отговори на въпроса „Колко са страните, членки на Европейския съюз”, пукайки излишните балони.

Очарована от добрата подготовка на учениците и възможността сама да види резултата от приложението на информационните технологии в образованието, еврокомисарят се обърна с благодарствени думи към учениците и ръководството на училището. След като попита няколко от децата кой какъв иска да стане когато порасне, и изхождайки от своята възраст, г-жа Нели Крус реши да им даде един житейски съвет: „Най-важното в живота е тази своя раничка да напълните с много знания, с много професионални умения, за да бъдете наистина независими, да не зависите от своя съпруг или съпруга, а да останете с нея или с него, защото се обичате, а не защото зависите от тях материално. Затова най-важното е да напълните своята раничка с всичко необходимо, за да бъдете независими”.

В заключение тя каза на учениците, че те са големи късметлии, че учат в това училище, с тези учители и ги покани да организират едно посещение в Брюксел, за да може да им покаже какво се случва там в „сърцето на Европа”.

В срещата в 137. СОУ „Ангел Кънчев”, ментор в иновациите за България, участваха още Валери Борисов – заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Гергана Паси – дигитален посланик на България в Европейската комисия, Тодор Чобанов – заместник-кмет на София, Георги Ранделов – изпълнителен директор на Майкрософт България и член на Борда на директорите на КРИБ, Ваня Кастрева – началник РИО-София, много гости.

Споделете

GoTop