ГИМНАЗИЯ ВЪВ ВЕЛИНГРАД СЕ ГРИЖИ ЗА ИЗОСТАВЕНИ И РАНЕНИ ЖИВОТНИ

ГИМНАЗИЯ ВЪВ ВЕЛИНГРАД СЕ ГРИЖИ ЗА ИЗОСТАВЕНИ И РАНЕНИ ЖИВОТНИ

Ученици от Националната професионална гимназия по горско стопанство „Христо Ботев“ във Велинград се грижат за ранени и изоставени животни, които не могат да се адаптират сред дивата природа. В момента училището разполага с 12 вида птици и бозайници, сред които кошута, лопатари и муфлони, разказа директорът инж. Стефан Шулев. Учениците от десети до дванадесети клас ги хранят и отглеждат, а специализирана медицинска помощ получават от различни места. „Тези видове свикват с хората и вече не могат да оцелеят сами. Затова не ги пускаме извън рамките на зоокъта на училището. Кошутата ни я донесоха, когато беше на 40 дни. Преди време си счупи крака и се наложи да я заведем в Стара Загора за интервенция. Днес вече е голяма, но въпреки това трудно би се адаптирала сред дивата природа“, обясни директорът.

В училището се изучават предмети като горско стопанство и ловно стопанство, чрез които учениците се научават какви разрешителни за лов се изискват по всяко време на годината, какви са видовете сечи, как да разпознават местните растителни и животински видове и др. Всяка година младежите се включат в Седмицата на гората и залесяват територии от местните горски стопанства. През годините възпитаниците на училището са залесили над 50 000 дка с различни видове дървета. Училището разполага и с дендрариум – градина, в която отглеждат дървесни видове с научна цел. В него има над 300 вида, сред които секвои, хималайски бор, черна мура и др.

Тази година професионалната гимназия празнува 70-годишен юбилей, а честванията съвпаднаха с модернизирането на базата и построяването на новa многофункционална спортна зала. В нея учениците ще могат да играят футбол, баскетбол, волейбол и хандбал. За ремонта бяха отпуснати 1,3 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж“. На откриването присъства и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Пред педагогическия колектив и пред настоящи и бивши възпитаници той посочи, че природата и хората определят страната ни, а в това училище те са заедно. „Тук учат деца от 14 области в страната. Това е атестация за огромния труд на учителите и ръководството“, добави министър Вълчев.

Споделете

GoTop